Članki in enciklopedije

Avokado (Persea americana)

Avokado (Persea americana)

Avokado (Persea americana)

Avokado vsebuje kar 20 različnih vitaminov in mineralov, vključno s kalijem, ki pomaga nadzorovati krvni tlak, luteinom, ki je odličen za oči, in folno kislino, ki je ključnega pomena za regeneracijo celic. Spoznajte avokado in si preberite celoten opis ...

Opis

Avokado

Latinsko ime:

Persea americana

Uporabni del:

Sadež

Druga imena:

Aligatorjeva hruška

 

Splošni opis in zgodovina:

Avokado izvira iz Amerike. Je listnato drevo, ki doseže višino do 20 metrov in premer debla do 60 centimetrov. Ima eliptične liste in majhne cvetove. Plod predstavlja mesnat sadež s semeni, z zelenkasto in tanko kožo. Njegov okus spominja na oreh.

Raziskovalci verjamejo, da so avokado pričeli gojiti pred približno 5000 leti.

Martín Fernández de Enciso (1470 – 1528) je bil prvi Evropejec, ki je avokado omenil v knjigi iz leta 1519.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Avokado je prava prehranska elektrarna. Uživamo ga lahko za zajtrk, kosilo ali večerjo, iz njega pa lahko pripravimo tudi sladico.

Dodamo ga lahko v sadne smoothije, iz njega pripravimo solato, zaužijemo surovega, ga napolnimo z nadevom, itd.

Poznamo ga tudi kot sestavino priljubljene mehiške omake guacamole.

Preprost in okusen avokadov sok lahko pripravimo tako, da v mešalniku zdrobimo sredico enega avokada, dodamo skodelico hladnega mleka in žlico medu.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Avokado vsebuje kar 20 različnih vitaminov in mineralov, vključno s kalijem, ki pomaga nadzorovati krvni tlak, luteinom, ki je odličen za oči in folno kislino, ki je ključnega pomena za popravilo celic. Je vir vitaminov B, ki nam pomagajo v boju proti okužbam.

Vlaknine v avokadu nam dajejo občutek sitosti, zato je uživanje avokada odlična podpora pri zdravem hujšanju.

Zdrave maščobne kisline v avokadu znižujejo slab holesterol.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

V nedavnih študijah so analizirali vpliv uživanja avokada na običajni način prehranjevanja. Udeleženci študije, ki so v zadnjih 24 urah zaužili avokado, so v telo vnesli več vlaknin, kalija ter vitaminov K in E od tistih, ki avokada niso uživali.

Večina raziskovalcev se strinja, da visoka raven mono nenasičenih maščobnih kislin v avokadu (predvsem oleinska kislina) igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravega srca in ožilja. Skoraj 15 od 22 gramov maščobe v skodelici avokada predstavljajo mono nenasičene maščobne kisline.

Tudi v drugih študijah so proučevali vpliv uživanja avokada na nivo maščob v krvi, vrste maščob v krvi in nastanek srčnih bolezni. Rezultati študije kažejo, da je avokado koristen pri uravnavanju nivoja maščob v krvi in pri preprečevanju nastanka kardiovaskularnih bolezni. V ta namen je potrebno zaužiti vsaj eno skodelico avokada večkrat tedensko.

Številne študije dokazujejo, da zaužitje avokada vpliva na občutek sitosti in zadovoljstva po zaužitju obroka. Pri udeležencih v študiji se je po šestih tednih uživanja avokada zmanjšal tudi ITM (indeks telesene mase).

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.