Članki in enciklopedije

Chia (Salvia hispanica)

Chia (Salvia hispanica)

Chia (Salvia hispanica)

Raziskovalci iz Mehike so ugotovili, da imajo chia semena visoko vsebnost antioksidantov, ki ustavijo tudi do 70 % prostih radikalov. Antioksidanti pospešujejo popravilo kože in preprečujejo nadaljnje poškodbe. Spoznajte chio in si preberite celoten opis ...

Opis

Chia

Latinsko ime:

Salvia hispanica

Uporabni del:

Semena

Druga imena:

Oljna kadulja, čija

 

Splošni opis in zgodovina:

Chia oziroma oljna kadulja je rastlina, ki zraste v višino enega metra. Ima dolge liste in cvetove bele ali vijoličaste barve. Za uporabo v zdravstvene namene so pomembna predvsem njena drobna semena ovalne oblike.

Pridelujejo jo v Mehiki, Paragvaju, Boliviji, Argentini, Ekvadorju, Avstraliji in Gvatemali.

Chia semena imajo bogato zgodovino v prehrani Majev. Niso jih uporabljali le kot osnovno živilo v prehrani, temveč so jih skupaj s koruzo, fižolom in amarantom darovali tudi svojim bogovom. Uporabljena so bila tudi kot valuta za plačilo davkov.

Ko so španski osvajalci prišli v Ameriko, so prepovedali uporabo številnih rastlin, med katerimi je bila tudi oljna kadulja. Številni ljudje so jo skrivoma uporabljali kljub prepovedi.

Semena so izjemno priljubljena v Mehiki, kjer jih že od nekdaj uporabljajo za pripravo osvežilne pijače, imenovane »chia fresca«, ki vsebuje vodo, limonin sok, med in chia semena.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Semena pogosto uporabljamo kot dodatek k živilom, kot je jogurt, priljubljena pa so tudi v smoothijih.

Uživamo jih lahko samostojno, kot prigrizek, jih dodamo v vodo, sok ali čaj in jih pozneje, ko se pretvorijo v želatinasto strukturo, dodamo k omakam ali solatnim prelivom.

Uporabimo jih lahko kot jajčni nadomestek v nekaterih receptih.

Pripravimo lahko marmelado ali žele, jih posipamo po ovseni kaši, dodamo v mesne marinade, jih zmešamo v enolončnice, krompirjeve solate ali testenine.

Iz njih lahko pripravimo okusne in zdrave sladice.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Chia semena vsebujejo veliko število vlaknin, ki nam lahko pomagajo pri hujšanju. Dajejo nam občutek sitosti, zato lahko pomagajo pri izgubi telesne teže. Povečan vnos vlaknin prav tako pomaga pri zniževanju krvnega tlaka in ravni holesterola, povezujemo pa ga tudi z zmanjšanim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni.

Prehrana z zadostno vsebnostjo hranil preprečuje zaprtje in spodbuja normalno delovanje prebavnega trakta. Redno odvajanje je ključnega pomena za izločanje toksinov iz telesa.

Omega-3-maščobe zmanjšujejo tveganje za nastanek tromboze in aritmij, ki lahko vodijo do srčnega infarkta.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Raziskovalci iz Mehike so ugotovili, da imajo chia semena visoko vsebnost antioksidantov, ki ustavijo tudi do 70 % prostih radikalov. Antioksidanti pospešujejo popravilo kože in preprečujejo nadaljnje poškodbe, hkrati pa tudi preprečujejo prezgodnje staranje kože zaradi delovanja prostih radikalov.

Zaradi vsebnosti kalcija in fosforja so chia semena odlična hrana za zobe, saj preprečujejo nastanek zobnega kamna in neprijetnega zadaha.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov