Članki in enciklopedije

Cimet (Cinnamomum verum)

Cimet (Cinnamomum verum)

Cimet (Cinnamomum verum)

Cimet je začimba, ki prihaja iz vej divjih dreves iz rodu Cinnamomum. Izvirajo iz Karibov, Južne Amerike in Jugovzhodne Azije. Spoznajte cimet in si preberite celoten opis ...

Opis

Cimet

Latinsko ime:

Cinnamomum verum i Cinnamomum cassia

Uporabni del:

Lubje

Druga imena:

Pravi cimetovec

 

Splošni opis in zgodovina:

Cimet je začimba, ki prihaja iz vej divjih dreves iz rodu Cinnamomum. Izvirajo iz Karibov, Južne Amerike in Jugovzhodne Azije. Drevo zraste v višino do 8 metrov, prav tako pa lahko zraste tudi kot večji grm.

Začimbo pridobivamo iz dveh dreves – cejlonskega in kitajskega cimeta. Kot začimba se uporablja posušena notranja plast skorje, ki je zvita v obliko palice.

Vsekakor gre za eno izmed najstarejših začimb na svetu.

Uporabljali so ga že Egipčani in sicer kot dišavo pri balzamiranju, omenjen pa je tudi v Stari Zavezi kot sestavina olja za maziljenje.

V Evropo so ga prinesli arabski trgovci. Ker so ga prenašali po zahtevnih kopenskih poteh, je cimet v srednjem veku v Evropi predstavljal visok družbeni status. Priljubljen je bil zaradi možnosti uporabe kot konzervans za meso.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Cimet je začimba, ki jo lahko uporabimo pri pripravi več različnih jedi. Odlično se poda k sladicam. Iz njega lahko pripravimo tudi čaj in sicer tako, da z dvema skodelicama vrele vode prelijemo dve paličici cimeta. Pustimo stati 10 minut, nato pa čaj precedimo. 

Pripravimo si lahko cimetov piling ali milo z dodatkom cimeta.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov