Različni kalkulatorji

Feverfew (Tanacetum parthenium)

Feverfew (Tanacetum parthenium)

Poznali so ga že v antiki. O njem kroži tudi zgodba, ki pravi o tem, da se je nek Grk po padcu s strehe Partenona pozdravil s to čudežno rastlino. Stari Grki so prav iz tega razloga rastlino poimenovali »Parthenium«. Spoznajte feverfew – beli vratič in si preberite celoten opis ...

Feverfew

Latinsko ime:

Tanacetum parthenium

Uporabni del:

List, cvetni vršički

Druga imena:

Beli vratič, materine drobtinice, božja plahtica, pleničke

 

Splošni opis in zgodovina:

Beli vratič izvira iz jugovzhodne Evrope, danes pa je razširjen po vsej Evropi, Severni Ameriki in Avstraliji. Je trajnica, ki cveti od julija do oktobra in oddaja značilen močan, grenak vonj. V višino zraste do enega metra. Njegovi rumeno-zeleni listi so na spodnji strani prekriti z dlačicami. Majhni, rumeni cvetovi so nekoliko podobni cvetu marjetice, razporejeni pa so v sploščena socvetja. Kljub temu, da so uporabni vsi nadzemni deli rastline, se največkrat uporabljajo njeni listi. Pogosto ga najdemo na vrtovih in ob cestah.

Poznali so ga že v antiki. O njem kroži tudi zgodba, ki pravi o tem, da se je nek Grk po padcu s strehe Partenona pozdravil s to čudežno rastlino. Stari Grki so prav iz tega razloga rastlino poimenovali »Parthenium«. Grški zdravnik Dioskurid je rastlino uporabljal kot antipiretik (sredstvo za zniževanje povišane telesne temperature). V Srednji in Južni Ameriki so rastlino uporabljala tudi indijanska plemena, in sicer za zdravljenje kolik, bolečin v ledvicah, jutranje slabosti in bolečin v trebuhu.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Raba v prehrani je omejena le na njegovo uporabo v pripravi različnih zdravil. Posušene ali sveže dele lahko uporabimo za pripravo tinkture, na voljo pa je tudi v obliki kapsul. Ker ima izjemno grenak okus, se ne uporablja za pripravo čaja. Če želimo z njegovo pomočjo zmanjšati glavobol, moramo na dan prežvečiti 2–3 sveže liste rastline.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Feverfew ali beli vratič dokazano zmanjša pogostost migrenskih glavobolov in njihovih simptomov, vključno z bolečino, slabostjo, bruhanjem in občutljivostjo na svetlobo in hrup.

Revmatoidni artritis je kronična vnetna bolezen, ki običajno vpliva na male sklepe v rokah in nogah. Je avtoimunska bolezen, ki se pojavi, ko naš imunski sistem pomotoma napade tkiva lastnega telesa. Feverfew ovira nastajanje prostaglandinov, hormonom podobnih snovi, ki povzročajo bolečine in vnetja.

Dermatitis je izraz, ki opisuje vnetje kože. Ima veliko vzrokov in se pojavlja v različnih oblikah, običajno pa vključuje srbeč izpuščaj in oteklo, pordelo kožo. Beli vratič ima močan protivnetni učinek, ki je učinkovit pri pomirjanju rdečine.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

V raziskavi iz leta 2005 so znanstveniki odkrili, da partenolidi, pridobljeni iz belega vratiča, zavirajo rast rakavih celic trebušne slinavke. Kljub temu pa je še prezgodaj reči, ali bi lahko bil beli vratič koristen tudi pri zdravljenju raka trebušne slinavke.

Podobni članki

Kako pregnati migreno v samo 3 minutah?

Kako pregnati migreno v samo 3 minutah?

Trpite za migreno ali občasnimi glavoboli? Poskusite poceni, naravno in domače sredstvo, ki bo boleč.."

Katera živila jesti spomladi?

Katera živila jesti spomladi?

Pomlad je čas za čiščenje in regeneracijo telesa. Preverite, s katerimi živili si lahko pomagate in .."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani