Članki in enciklopedije

Gelee Royale

Gelee Royale

Gelee Royale

Čebele delavke izberejo novo kraljico, kadar je matica oslabela. Takrat nekaj ličink hranijo z velikimi količinami matičnega mlečka. Tako omogočijo izgradnjo posebne celične strukture, ki sestavlja čebelo matico. Spoznajte matični mleček in si preberite celoten opis ...

Opis

Gelee Royale – matični mleček

Latinsko ime:

/

Uporabni del:

Tekočina (mleček)

Druga imena:

/

 

Splošni opis in zgodovina:

Matični mleček je tekočina, ki nastaja v žlezah mladih čebel. Tekočina je namenjena prehranjevanju ličink in glavne čebele – matice. Gre za izjemno hranilno snov z visoko vsebnostjo beljakovin, ki so pomembne za rast in razmnoževanje. Čebele delavke izberejo novo kraljico, kadar je matica oslabela. Takrat nekaj ličink hranijo z velikimi količinami matičnega mlečka. Tako omogočijo izgradnjo posebne celične strukture, ki je značilna za matico.

Matični mleček je sestavljen iz 67 % vode, 12,5 % surovih proteinov, vključno z majhnimi količinami različnih aminokislin, in 11 % enostavnih sladkorjev (monosaharidi), prav tako vsebuje tudi relativno visoko količino (5 %) maščobnih kislin. Vsebuje tudi številne minerale v sledovih, nekatere encime, antibakterijske in antibiotske komponente, pantotensko kislino (vitamin B5), piridoksin (vitamin B6) in majhne količine vitamina C, vendar nobenega od v maščobi topnih vitaminov, A, D, E in K.

Točna sestava matičnega mlečka je bila vrsto let skrivnost. Prvi je matični mleček opisal biolog Jan Swammerdam leta 1673. V tem času so se ljudje pričeli zavedati, da je matični mleček pomemben del prehrane čebel. V Starem Rimu in Egiptu so mleček uporabljali v kombinaciji z medom in cvetnim prahom in sicer za ohranjanje lepe kože.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Kot pri vsakem prehranskem dopolnilu moramo tudi pri matičnem mlečku pričeti z jemanjem manjših odmerkov. Mleček je na voljo v obliki kapsul, prahu in goste, tekoče snovi, ki ima specifičen okus. Najbolje je, da se glede na vrsto prehranskega dopolnila držimo navodil, ki so zapisana na embalaži.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Nekatere beljakovine v matičnem mlečku imajo neposreden vpliv na raven krvnega tlaka in zavirajo nastanke bolezni srca.

Sladko hrano običajno povezujemo s povišanim holesterolom, kar pa ne velja za matični mleček. Ravno nasprotno – z uživanjem matičnega mlečka lahko znižamo nivo slabega holesterola, s čimer preprečimo nastanek ateroskleroze, ki lahko vodi v srčni infarkt.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Čeprav natančna funkcija matičnega mlečka v procesu plodnosti ni jasna, mnogi strokovnjaki menijo, da lahko royalactin, beljakovina v matičnem mlečku, ki vpliva na kraljičino morfologijo in ji pomaga postati spolno zrela, vpliva tudi na povečanje plodnosti pri moških, kar prispeva k povečani možnosti za zanositev.

Antioksidativne snovi v matičnem mlečku preprečujejo razvoj raka.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.