Članki in enciklopedije

Granatno jabolko (Punica granatum)

Granatno jabolko (Punica granatum)

Granatno jabolko (Punica granatum)

Pitje soka granatnega jabolka nam lahko pomaga pri izgubi telesne teže. Vsebuje namreč veliko vode in vlaknin, zaradi česar smo dalj časa siti, poleg tega pa ima skodelica granatnega jabolka le 83 kalorij. Spoznajte granatno jabolko in si preberite celoten opis ...

Opis

Granatno jabolko

Latinsko ime:

Punica granatum

Uporabni del:

Sadež, lubje, listi

Druga imena:

/

 

Splošni opis in zgodovina:

Granatno jabolko je grm ali manjše drevo, ki sodi v družino granatnih jabolk (Punicaceae). Na severni polobli plod zori od septembra do februarja, na južni polobli pa od marca do maja. Prepoznamo ga po vejah s trni, slovi pa tudi po svoji dolgi življenjski dobi. Listi so gladki, ozki in podolgovati, široki približno 2 centimetra. Cvetovi so svetlo-reče barve in v premeru merijo do 3 centimetre, imajo pa tri do sedem cvetnih listov. Sadež je velikosti limone ali grenivke, ima okroglo obliko in debelo, rdečkasto kožo. Število semen granatnega jabolka lahko variira od 200 do okoli 1400 semen na sadež.

Danes ga gojijo po vsem Bližnjem vzhodu in Kavkazu, severni in tropski Afriki, na indijski podcelini, v Srednji Aziji in v suhih delih jugovzhodne Azije.

V prehrani se uporablja že tisoče let, v mnogih kulturah pa je predstavljal tudi simbol upanja. Našli so ga v egipčanskih grobnicah, babilonski vojaki so ga uživali pred bitkami, vključevali pa so ga tudi v perzijske poročne obrede, saj je simboliziralo srečno prihodnost.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Najpogosteje ga uporabljamo za pripravo soka. Pred pripravo sadež prerežemo na polovico in ga dobro pretresemo, da iz njega pade okusno meso. Prav tako lahko peške tudi zobamo in tako iz njih iztisnemo sok. Semena lahko potresemo po solati, jih dodamo v jogurte, muslije in sladice. Sok, pripravljen iz granatnega jabolka lahko prav tako dodamo sladicam, sorbetom in celo mesnim omakam.

Iz listov granatnega jabolka lahko pripravimo čaj.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Lubje in listi granatnega jabolka se uporabljajo za lajšanje prebavnih motenj, ki jih spremljajo bolečine v želodcu in diareja. Redno uživanje soka granatnega jabolka poskrbi za dober pretok krvi v telesu, s čemer se zmanjša tveganje za nastanek srčnega infarkta in možganske kapi. Sok granatnega jabolka ima protibakterijske in protivirusne lastnosti, s katerimi nam pomaga zmanjšati nastajanje zobnih oblog, skrbi pa tudi za preprečevanje nastanka različnih boleznih v ustih. Granatna jabolka pomagajo zmanjšati simptome mnogih bolezni, vključno z aterosklerozo in osteoartritisom.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Pitje soka granatnega jabolka nam lahko pomaga pri izgubi telesne teže. Vsebuje namreč veliko vode in vlaknin, zaradi česar smo dalj časa siti, poleg tega pa ima skodelica granatnega jabolka le 83 kalorij. Je odlično za prebavo, kar je pri zdravem hujšanju bistvenega pomena.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov