Članki in enciklopedije

Hmelj (Humulus lupulus)

Hmelj (Humulus lupulus)

Hmelj (Humulus lupulus)

Hmelj vsebuje snovi, podobne ženskemu hormonu estrogenu, ki lahko vplivajo na zdravstvena stanja, povezana s hormonskimi spremembami. Uporabljamo ga lahko za lajšanje simptomov menopavze. Spoznajte hmelj in si preberite celoten opis ...

Opis

Hmelj

Latinsko ime:

Humulus lupulus

Uporabni del:

Ženska socvetja, stebelni poganjki

Druga imena:

Falon

 

Splošni opis in zgodovina:

Hmelj je vzpenjalka, za katero je značilna navpična rast. V višino lahko zraste tudi do 10 metrov. Prepoznamo ga po dlakastih steblih in temnozelenih listih v obliki srca, ki imajo zobate robove. Ima značilen grenak okus. Domuje v Evropi in zahodni Aziji, komercialno pa ga gojijo po vsem svetu. Obstaja veliko različnih vrst hmelja. Spomladi lahko nabiramo užitne stebelne poganjke, ki so odlični za razstrupljanje telesa.

Prva znana uporaba hmelja za pridelavo piva izhaja iz 9. stoletja. Pred tem obdobjem so pivo sicer poznali, vendar so ga pridelovali iz drugih rastlin, ki so mu dajale grenak okus (korenina navadnega repinca, regrat, bršljanasta grenkuljica, jesenska vresa, navadna črna meta in ognjič). Hmelj je kmalu po prvi uporabi postal najbolj priljubljena aroma za pivo. V srednjem veku so bili značilni ječmenovi in hmeljevi vrtovi.

Kot rastlino so ga poznali že stari Rimljani, ki so v namen zdravljenja uporabljali predvsem mlade poganjke rastline.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Hmelj lahko uporabimo na različne načine. Komercialno se goji v namen pridelave piva. Kot smo omenili, lahko stebelne poganjke uporabimo za razstrupljanje celotnega telesa v spomladanskem času. Pripravimo jih lahko na enak način kot šparglje.

Iz storžkov oz. cvetov ženske rastline je mogoče pripraviti poparek ali tinkturo.

Prav tako ga lahko posušimo in zmeljemo v prah, ki ga dodajamo različnim jedem, pri katerih želimo doseči grenak okus.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Listi hmelja vsebujejo snovi, ki imajo pomirjevalne učinke. Uporabimo jih lahko za lajšanje stresa, za sproščanje in odpravljanje nespečnosti.

Grenke kisline v hmelju imajo protivnetni učinek, hmeljeve grenčine pa spodbujajo delovanje prebavil

Hmelj vsebuje spojine, podobne ženskemu hormonu estrogenu, ki lahko vplivajo na zdravstvena stanja, povezana s hormonskimi spremembami. Uporabljamo ga lahko za lajšanje simptomov menopavze.

V kitajski medicini se hmelj uporablja kot sredstvo za zdravljenje okužb.

Antibakterijsko delovanje hmelja lahko uporabimo tudi za zdravljenje aken.


Izvleček hmelja se v alternativni medicini uporablja pri:

  • nespečnosti,
  • nervozi,
  • kot antibakterijsko in antiseptično sredstvo,
  • kot blag diuretik,
  • prebavnih težavah,
  • vnetju ustne votline in
  • pljučnih boleznih – tuberkuloza.

 

Uporaba in priprava hmelja:

SPANJE IN POMIRITEV – 10 g hmeljevih storžev prelijemo z litrom vrele vode in pustimo namakati 10 minut.

ŽELODČNE TEŽAVE – storže hmelja namočimo v hladno vodo in pustimo stati 5 do 8 ur. Rahlo pogreto vodo pijemo pred jedjo ali čez dan po požirkih.

AROMATIČNA BLAZINA IZ HMELJA – suhe storže hmelja pomešamo s sivkinovimi cvetovi. Blazinico položimo pod vzglavnik, s čimer omogočimo kvalitetnejše spanje.

OBLOGA IZ HMELJA – za hitrejše celjenje segrete hmeljeve storže zavijemo v gazo in položimo na rano.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Flavonoid iz hmelja znižuje telesno težo in glukozo v plazmi.

V avstralski študiji iz leta 2010 je bilo ugotovljeno, da kombinacija hmelja in baldrijana zanesljivo zdravi nespečnost, saj izboljšuje kakovost spanja in zmanjša čas, ki je potreben, da posameznik zaspi. Hmelj uporabljajo pri vseh oblikah nemira, pri občutku strahu, pri motnjah spanca, nervozi, razdražljivosti in slabem teku.

Hmelj je bogat vir antioksidantov, ki imajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdrave, elastične in mladostne kože. Koži daje mladosten sijaj.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov