Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Ingver (Rhizoma zingiberis)

Ingver (Rhizoma zingiberis)

Ajurvedska medicina ga že vrsto let uporablja za izboljšanje delovanja imunskega sistema, saj naj bi pomagal razgrajevati nakopičene toksine v organih. Znano je, da očisti tudi limfni sistem. Spoznajte ingver in si preberite celoten opis...

Ingver

Ime rastline:

Ingver

Latinsko ime:

Rhizoma zingiberis

Uporabni del:

Korenike

Druga imena:

Singabera

 

Splošni opis in zgodovina:

Ingver je cvetoča rastlina, katere korenike se uporabljala kot začimba in v ljudski medicini. Je zelnata trajnica, ki zraste tudi v višino enega metra. Ima ozke, zelene liste in rumene cvetove. Uvrščamo ga v družino Zingiberaceae, v katero sodita tudi kurkuma in kardamom.

Rastlina izvira iz tropskega deževnega gozda v Južni Aziji. V Evropo so ga pričeli izvažati z Indije in sicer v 1.stoletju našega štetja. V veliki meri so ga uporabljali Rimljani.

Izvor besede »ingver« izvira iz 14.stoletja – v starem angleškem jeziku so ga poimenovali »gingifer«, v srednjem veku so ga poznali kot »gingiber«, v latinščini kot »zingiberi«, v grščini pa »zingiberis«.

Indijanci in Stari Kitajci so ga uporabljali kot tonik za zdravljenje mnogih zdravstvenih težav. Čeprav ingver izvira iz Azije, so ga gojili tudi v drugih državah.

Uporaba ingverja je izzvenela v času padca Rimskega imperija, zaradi česar se je vrednost ingverja takrat povečala.

V srednjem veku so ga uporabljali za izdelavo sladkarij.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Korenike ingverja imajo značilen okus, ki ga pogosto dodajamo številnim jedem in pijačam. V Aziji uporabljajo predvsem svež ingver, v Indiji je ena izmed sestavin v kariju, dodaja pa se tudi k pečenemu mesu in ponekod celo k morskim sadežem.

Običajno ga uporabimo za doseganje nekoliko pikantnega okusa.

Iz Anglije prihajajo tudi med sladkosnedi zelo priljubljeni medenjaki, imenovani gingerbread (ingverjev kruh).

Na Karibskih otokih je izjemno priljubljena pijača ingverjevo pivo.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

S pomočjo ingverja lahko preprečujemo nastanek srčno-žilnih bolezni. Ingver, česen in čebula imajo sposobnost, da preprečujejo strjevanje krvi, zato so odlična preventiva pred nastankom srčnega infarkta in možganske kapi.

Že tisoče let se uporablja kot naravno sredstvo za urejanje prebave in odpravljanje slabosti. Uporabimo ga lahko v primeru zaprtja, napenjanja in drugih prebavnih motenj, saj sprošča gladke mišice v črevesni sluznici.

Ajurvedska medicina ga že vrsto let uporablja za izboljšanje delovanja imunskega sistema, saj naj bi pomagal razgrajevati nakopičene toksine v organih. Znano je, da očisti tudi limfni sistem.

Z njim lahko odstranimo tudi glivice. V ta namen zmešamo nekaj kapljic eteričnega olja ingverja z nekaj kapljicami eteričnega olja čajevca, dodamo pa tudi žličko kokosovega olja. 3× dnevno nanesemo na obolele predele.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Že vse od leta 1890 so ljudski zdravilci omenjali, da lahko ingver pozdravi želodčne razjede. V nedavno izvedeni raziskavi pa so ugotovili, da je ingver kar 6-8× močnejši od zdravil za zdravljenje želodčnih razjed.

 

Podobni članki

Grenivka - antidepresiv, diuretik, stimulans?

Grenivka - antidepresiv, diuretik, stimulans?

Grenivka je fantastičen sadež! Idealen je za hujšanje, deluje dezinfekcijo, antiseptično in je hkrat.."

Ingver – odličen za potovalno slabost.

Ingver – odličen za potovalno slabost.

Ingver lahko uživamo vsak dan, kot svežega, sušenega v prahu, eterično olje, tinkturo, sok ali v obl.."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani