Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Islandski lišaj (Cetraria islandica)

Islandski lišaj (Cetraria islandica)

Pogosto slišimo, da je islandski lišaj naravni antibiotik, saj preprečuje oziroma zmanjšuje vnetja, zaradi česar nam je lahko v pomoč pri prehladih, gripi, pljučnici, bronhitisu, astmi, hripavosti in drugih težavah, povezanih z dihali. Spoznajte islandski lišaj in si preberite celoten opis...

Islandski lišaj

Ime rastline:

Islandski lišaj

Latinsko ime:

Cetraria islandica

Uporabni del:

Steljka

Druga imena:

Bohinjski mah, gorjanski mah, gorski mah, gorski lišaj, grenivc, grenki mah, islandski mah, planinski mah, pljučnik, pljučni mah

 

Splošni opis in zgodovina:

Islandski lišaj je rastlina, podobna majhnemu grmu. Je košat, v višino pa zraste do 12 centimetrov. Uporabni del so steljke, ki so mehke, po zgornji površini zelene, po spodnji pa bele barve. Kadar jim primanjkuje vode, otrdijo, odmrlo rastlino pa prepoznamo po značilni temnorjavi barvi.

Pogosto ga najdemo v skalnih razpokah in iglastih gozdovih, najdemo pa ga tudi nad gozdno mejo, saj dobro prenaša zares ekstremne temperature.

Uporabljali so ga že v antiki in sicer kot zdravilo za zdravljenje kašlja. Stari danski pregovor pa pravi, da ne bo hudega, če v primeru zastrupitve zaužijemo islandski lišaj.

V Evropski ljudski medicini se je uporabljal kot zdravilo za rakava obolenja.

 

Raba v prehrani in uporaba:

V Evropi je najpogosteje v uporabi v obliki sirupa proti kašlju, ki vsebuje izvleček islandskega lišaja. Na tržišču je na voljo tudi v obliki čaja za zaščito ustne sluznice, pogosto pa ga najdemo tudi v obliki pastil, namenjenih preprečevanju draženja zaradi kašlja.

Je pogosta sestavina v zobnih pastah, lahko pa ga tudi zmeljemo in dodamo pšenični moki za pripravo kruha.

Ponekod ga uporabljajo za pripravo sladic – v tem primeru je na voljo v obliki želeja, kombiniranega z limono, sladkorjem, čokolado ali mandlji.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Uporaba islandskega lišaja je priporočljiva pri zdravljenju kroničnih pljučnih in prebavnih težav, kot so pljučna tuberkuloza, dispepsija in kronična driska. Grenak tonik ublaži prebavne motnje, zato lahko z njim zdravimo tudi gastritis (vnetje želodčne sluznice), želodčne razjede, kilo in refluksni ezofagitis.

Interno ga lahko uporabljamo tudi za zdravljenje griže in zastrupitev s hrano.

Tradicionalno se uporablja za lajšanje bruhanja pri vnetju želodčne sluznice, lahko pa je tudi sredstvo za zdravljenje okužb prebavil. Uporablja se kot sredstvo za zdravljenje simptomov prekomernega izločanja želodčne sluznice. Lahko izboljša apetit.

Zunanje ga lahko uporabljamo za zdravljenje izcedka iz nožnice in impetiga.

Pogosto slišimo, da je islandski lišaj naravni antibiotik, saj preprečuje oziroma zmanjšuje vnetja, zaradi česar nam je lahko v pomoč pri prehladih, gripi, pljučnici, bronhitisu, astmi, hripavosti in drugih težavah, povezanih z dihali. Protivnetno delovanje pripisujemo snovi, imenovani lihenin, ki jo najdemo v islandskem lišaju.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Nekateri strokovnjaki trdijo, da islandski lišaj povečuje pretok materinega mleka pri doječih materah. Spet drugi pa so prepričani, da lahko z njim ozdravimo tudi rakava obolenja.

 

Podobni članki

Ingver (Rhizoma zingiberis)

Ingver (Rhizoma zingiberis)

Ajurvedska medicina ga že vrsto let uporablja za izboljšanje delovanja imunskega sistema, saj naj bi.."

Kaj je Beta glukan?

Kaj je Beta glukan?

Beta glukane so včasih uporabljali za zdravljenje imunosti, raka, zniževanje holesterola, pri prehla.."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani