Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Jablana (Malus domestica)

Jablana (Malus domestica)

Pitje jabolčnega soka je odlična preventiva za preprečevanje Alzheimerjeve bolezni, visoka vsebnost vlaknin v jabolku pa nas ščiti tudi pred razvojem Parkinsonove bolezni. Spoznajte jablano in si preberite celoten opis tukaj...

Jablana

Ime rastline:

Jablana

Latinsko ime:

Malus domestica

Uporabni del:

Plod

Druga imena:

Lepocvetka in druga imena, glede na sorto

 

Splošni opis in zgodovina:

Jablana je listopadno, sadno drevo, ki ga poznamo po sladkem, pečkastem sadežu, imenovanem jabolko. Cveti spomladi, cvetovi pa imajo značilno rožnato ali belo barvo. Poznamo več vrst jabolk (obstaja namreč kar 7.500 različnih vrst) – nekatere izmed njih imajo sladek okus, druge pa kislega. Različne sorte se gojijo v različne namene. Jablana je nagnjena k različnim boleznim, vse od glivičnih pa tudi do bakterijskih okužb.

Svetovna proizvodnja jabolk je v letu 2014 dosegla 84,6 milijona ton, 48% celotne proizvodnje pa predstavlja Kitajska.

Drevo izvira iz Azije, kjer še danes najdemo njegovega prednika, imenovanega Malus sieversii. V mnogih kulturah ima sadež mitološki pomen.

Če poznamo zgodbo o Trojanski vojni, vemo, da se je vse pričelo z jabolkom. Poznamo tudi zgodbo o Adamu in Evi, ki sta s prepovedanega drevesa utrgala sad – jabolko in si tako prislužila Božjo kazen.

Nordijski bogovi dolgujejo svojo nesmrtnost prav jabolkom. Čarobno jabolko iz Samarkanda je bilo sposobno ozdraviti vse človeške bolezni.

Zgodb o tem zanimivem sadežu je seveda ogromno. Zagotovo pa vsi poznamo pregovor, ki pravi, da eno jabolko na dan odžene zdravnika stran.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Le kdo ne pozna jabolčnega zavitka in jabolčne pite? Načinov priprave jabolk je ogromno. Uživamo lahko surovo jabolko, iz njega pripravimo čežano, kompote, carski praženec, pečena jabolka, jabolčne krhlje, odlična pa so tudi v kombinaciji z mesom.

Prav tako lahko pripravimo tudi jabolčni sok, jabolčni kis, jih dodamo k sadnim smoothijem…

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Jabolka seveda ne moremo zamenjati z zobno ščetko, vendar pa grizenje in žvečenje jabolka stimulira izločanje sline v ustih in zmanjšuje zobno gnilobo.

Pitje jabolčnega soka je odlična preventiva za preprečevanje Alzheimerjeve bolezni, visoka vsebnost vlaknin v jabolku pa nas ščiti tudi pred razvojem Parkinsonove bolezni.

Osebe, ki zaužijejo vsaj eno jabolko na dan, imajo 28% manj možnosti za nastanek sladkorne bolezni kot tisti, ki jabolk ne jedo.

Topne vlaknine v jabolkih se vežejo z maščobami v črevesju, kar pomeni nižjo raven holesterola. Z visokim holesterolom pa povezujemo tudi številne bolezni srca in ožilja.

Prehrana z veliko vsebnostjo vlaknin nam lahko pomaga pri preprečevanju nastanka žolčnih kamnov.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Mnoge zdravstvene težave so povezane s prekomerno telesno težo, med njimi bolezni srca, kap, visok krvni tlak, diabetes tipa 2 in spalna apneja. Za nadzorovanje telesne teže in izboljšanje splošnega zdravja zdravniki priporočajo prehrano, bogato z vlakninami. Jabolka so kot nalašč za to!

 

Podobni članki

Islandski lišaj (Cetraria islandica)

Islandski lišaj (Cetraria islandica)

Pogosto slišimo, da je islandski lišaj naravni antibiotik, saj preprečuje oziroma zmanjšuje vnetja, .."

Ingver (Rhizoma zingiberis)

Ingver (Rhizoma zingiberis)

Ajurvedska medicina ga že vrsto let uporablja za izboljšanje delovanja imunskega sistema, saj naj bi.."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani