Članki in enciklopedije

Jagode (Fragaria vesca)

Jagode (Fragaria vesca)

Jagode (Fragaria vesca)

Vitamin C je nujno potreben za spodbujanje delovanja imunskega sistema, ki nas brani pred okužbami. Je antioksidant, ki se bori proti prostim radikalom. Ena porcija jagod zagotovi kar 150 % dnevne potrebe po vitaminu C. Spoznajte jagode in si preberite celoten opis ...

Opis

Jagode

 

Latinsko ime:

Fragaria vesca

Uporabni del:

Plod, listi, korenika

Druga imena:

Gozdna jagoda, gozdni rdeči jagodnjak, prava rdeča jagoda, smokvica, troskva, trstek

 

Splošni opis in zgodovina:

Jagode rastejo na rastlini, imenovani jagodnjak, ki jo uvrščamo v družno rožnic (Rosaceae). Je grm, ki ima pod zemljo razvejan sistem korenin, nad zemljo pa steblo, po katerem lahko ugotovimo starost rastline, in liste, ki so ovalne oblike in imajo nazobčane robove. Cvetovi jagode so bele barve, sestavljeni pa so iz večjega števila cvetnih listov. Plodovi zorijo v poletnih mesecih in se razlikujejo glede na posamezne sorte jagodnjaka. Plod je značilne rdeče barve, najbolj slastne plodove pa rodi rastlina, ki je stara do dve leti.

Jagode poznamo že več kot tisoč let, v Evropi pa jih niso aktivno gojili vse do obdobja renesanse. Izvirajo iz Severne Amerike, kjer so jih uporabljali že Indijanci in sicer za pripravo številnih jedi. Prvi kolonisti v Ameriki so pričeli jagode pošiljati v Evropo že leta 1600.

Množična pridelava jagod se je pričela v 19. stoletju, ko so jagode s smetano veljale za priljubljeno sladico, ki so si jo lahko privoščili le premožnejši ljudje.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Jagode so v prehrani izjemno priljubljene. So dietno živilo, saj hitro nasitijo in vsebujejo izjemno malo kalorij. Privoščimo si jih lahko v kombinaciji s kosmiči, pripravimo slastno jagodno marmelado, nikakor pa jih ne moremo spregledati pri pripravi okusnih, a zdravih sladic. Odlične so v kombinaciji s palačinkami, pripravimo pa lahko tudi sladoled, rulado, torto, tiramisu in mafine.

Precej priljubljena sta tudi jagodni shake in jagodni sirup, iz katerega lahko pripravimo tudi sok.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Glavni vzrok za težave z očmi so prosti radikali, ki povzročajo veliko škodo v naših očeh, opazno šele s staranjem. Pride do pretirano suhih oči, degeneracije optičnih živcev, makule, okvar vida in večje dovzetnosti za okužbe. Antioksidanti, kot so flavonoidi, ki so prisotni v jagodah, nam lahko pomagajo, da se izognemo omenjenim težavam z očmi.

Vitamin C je nujno potreben za spodbujanje delovanja imunskega sistema, ki nas brani pred okužbami. Je antioksidant, ki se bori proti prostim radikalom. Ena porcija jagod zagotovi kar 150 % dnevne potrebe po vitaminu C.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Jagode vsebujejo večje količine kalija in magnezija, ki znižujeta povišan krvni tlak. Kalij je vazodilatator, kar pomeni, da širi krvne žile in tako znižuje povišan krvni tlak. Tako se lahko izognemo mnogim boleznim, ki bi jih lahko povzročil povišan krvni tlak.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.