Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Javor (Acer)

Javor (Acer)

Javorov sirup ima antioksidativne lastnosti, ki so bistvenega pomena za zdravo življenje. Antioksidanti so pomembni za telo, saj nevtralizirajo proste radikale, ki lahko povzročijo različne zdravstvene tegobe. Spoznajte javor in si preberite celoten opis tukaj...

Javor

Ime rastline:

Javor

Latinsko ime:

Acer

Uporabni del:

Medičina, cvetni prah

Druga imena:

/

 

Splošni opis in zgodovina:

Javor je drevo ali grm, ki lahko v višino doseže tudi do 40 metrov. Obstaja približno 128 vrst javorja, ki večinoma izvirajo iz Azije, pojavljajo pa se tudi v Evropi, severni Afriki in Severni Ameriki. Gre za listavce, ki v jeseni spremenijo barvo listov, nekatere vrste v južni Aziji in Sredozemlju pa so zimzelene. Kar 54 vrstam javorja v prihodnosti grozi izumrtje.

Obožuje globoka, vlažna in rodovitna tla.

Javorovi listi so bili uporabljeni v grbih Ontaria in Quebeca leta 1868, najdemo pa jih tudi v kanadskem grbu, na katerem so bili odobreni leta 1921. V prvi svetovni vojni je bil javorov list uporabljen na značkah, ki so jih nosili polkovniki, v drugi svetovni vojni pa je bil potrjen kot uradni nacionalni simbol Kanade in sicer leta 1965.

Prvi naseljenci v Kanadi so javorjev sirup spoznali od Indijancev. Indijanci naj bi ga odkrili tako, da so naleteli na sok, ki je pritekal iz zlomljene veje javorovega drevesa.

Od 17.stoletja naprej so pridelovalci mleka, ki so želeli povečati svoj prihodek, izvrtali luknjice v javorova drevesa. Sirup so imenovali »grmov sladkor«, prodajali pa so ga kot vir sladila.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Javorov sirup je najboljše naravno sladilo, ki je bolj zdravo od kateregakoli drugega sladila. Vsebuje 63 vrst hranil, med katerimi prevladujejo močni antioksidanti. Prav tako pa lahko iz javorovega sirupa pridobimo tudi javorov sladkor.

Uporabimo ga lahko za sladkanje čaja ali kave, kot preliv za palačinke, za pripravo sladic, kot preliv za ovsene kosmiče in še na mnogo drugih načinov.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Javorov sirup ima antioksidativne lastnosti, ki so bistvenega pomena za zdravo življenje. Antioksidanti so pomembni za telo, saj nevtralizirajo proste radikale, ki lahko povzročijo različne zdravstvene tegobe.

Z uporabo javorovega sirupa skrbimo tudi za zdravje srca in ožilja. Srce je naš najpomembnejši organ, ki v telesu črpa kri, izpostavljen pa je različnim boleznim.  Prisotnost cinka v telesu je eden od najboljših načinov, s pomočjo katerih lahko zaščitimo srce pred tovrstnimi boleznimi. Javorjev sirup vsebuje cink, zaradi česar ga lahko uporabimo za preprečevanje nastanka različnih kardiovaskularnih obolenj. Cink izboljša tudi učinkovitost endotelijskih celic, ki jih ščiti pred poškodbami zaradi prevelikih količin holesterola.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Antioksidanti spodbujajo delovanje imunskega sistema in mu omogočajo, da se bori proti okužbam. Uživanje javorovega sirupa lahko pomaga našemu telesu zgraditi močan imunski sistem, ki nas bo ščitil pred boleznimi.

 

Podobni članki

Islandski lišaj (Cetraria islandica)

Islandski lišaj (Cetraria islandica)

Pogosto slišimo, da je islandski lišaj naravni antibiotik, saj preprečuje oziroma zmanjšuje vnetja, .."

Ingver (Rhizoma zingiberis)

Ingver (Rhizoma zingiberis)

Ajurvedska medicina ga že vrsto let uporablja za izboljšanje delovanja imunskega sistema, saj naj bi.."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani