Članki in enciklopedije

Javor (Acer)

Javor (Acer)

Javor (Acer)

Javorjev sirup ima antioksidativne lastnosti, ki so bistvenega pomena za zdravo življenje. Antioksidanti so pomembni za telo, saj nevtralizirajo proste radikale, ki lahko povzročijo različne zdravstvene tegobe. Spoznajte javor in si preberite celoten opis ...

Opis

Javor

 

Latinsko ime:

Acer

Uporabni del:

Medičina, cvetni prah

Druga imena:

/

 

Splošni opis in zgodovina:

Javor je drevo ali grm, ki lahko v višino doseže tudi do 40 metrov in uspeva na vlažnih in rodovitnih tleh. Obstaja približno 128 vrst javorja, ki večinoma izvirajo iz Azije, pojavljajo pa se tudi v Evropi, severni Afriki in Severni Ameriki. Gre za listavce, ki jeseni spremenijo barvo listov, nekatere vrste v južni Aziji in Sredozemlju pa so zimzelene. Kar 54 vrstam javorja v prihodnosti grozi izumrtje.

Javorovi listi so bili uporabljeni v grbih Ontaria in Quebeca leta 1868, najdemo pa jih tudi v kanadskem grbu, na katerem so bili odobreni leta 1921. V prvi svetovni vojni je bil javorov list uporabljen na značkah, ki so jih nosili polkovniki, v drugi svetovni vojni pa je bil potrjen kot uradni nacionalni simbol Kanade.

Prvim kanadskim priseljencem so javorjev sirup predstavili Indijanci. Ti naj bi sok odkrili, ko je pritekal iz zlomljene javorjeve veje. V 17. stoletju so pridelovalci mleka v želji po dodatnem zaslužku začeli prodajati tudi javorjev sirup. Sladilo so imenovali 'grmov sladkor', pridobivali pa so ga z vrtanjem luknjic v javorjevo drevo.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Javorov sirup je najboljše naravno sladilo, saj je bolj zdravo od kateregakoli drugega sladila. Vsebuje 63 vrst hranil, med katerimi prevladujejo močni antioksidanti. Iz njega pa lahko pridobivamo javorov sladkor. Uporabimo ga lahko za sladkanje čaja ali kave, kot preliv za palačinke, za pripravo sladic, kot preliv za ovsene kosmiče in še na mnogo drugih načinov.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Javorov sirup ima antioksidativne lastnosti, ki so bistvenega pomena za zdravo življenje. Antioksidanti so pomembni za telo, saj nevtralizirajo proste radikale, ki lahko povzročijo različne zdravstvene tegobe.

Z uporabo javorovega sirupa skrbimo tudi za zdravje srca in ožilja. Srce je naš najpomembnejši organ, ki v telesu črpa kri, izpostavljen pa je različnim boleznim. Z zadostno količino cinka v telesu lahko srce zaščitimo pred njimi. Javorjev sirup vsebuje cink, njegovo uživanje pa preprečuje nastanek različnih kardiovaskularnih obolenj. Cink izboljša tudi učinkovitost endotelijskih celic – ščiti jih pred poškodbami zaradi prevelikih količin holesterola.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Antioksidanti spodbujajo delovanje imunskega sistema in mu omogočajo, da se bori proti okužbam. Uživanje javorovega sirupa lahko pomaga našemu telesu zgraditi močan imunski sistem, ki nas bo ščitil pred boleznimi.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.