Članki in enciklopedije

Jojoba (Simmondsia chinensis)

Jojoba (Simmondsia chinensis)

Jojoba (Simmondsia chinensis)

Jojobino olje uporabljamo kot vlažilno sredstvo za kožo. Z njim si lahko pomagamo tudi pri odpravljanju kožnih gub in sicer tako, da nekaj kapljic olja nanesemo na kožo in ga vmasiramo s krožnimi gibi. Spoznajte jojobo in si preberite celoten opis ...

Opis

Jojoba

 

Latinsko ime:

Simmondsia chinensis

Uporabni del:

Semena/orehi

Druga imena:

Divji lešnik

 

Splošni opis in zgodovina:

Jojoba je grm, ki izvira iz Kalifornije in Mehike. Je trajnica, ki jo ločujemo tudi po spolih. Žensko ali moško rastlino lahko prepoznamo le po cvetovih. Rastlina moškega spola opraši rastlino ženskega spola, na kateri se pojavijo cvetovi. Opraševanje poteka v mesecu februarju in marcu.

Barva in oblika jojobinih semen spominjata na kavna zrna, vendar pa so jojobina semena večja, njihova oblika in velikost pa se razlikujeta od semena do semena. V zdravilne namene se uporablja jojobino olje, ki je pridobljeno iz semen rastline.

Jezuitski misijonarji so v začetku 18. stoletja ugotovili, kako s segrevanjem jojobinih semen pridobiti jojobino olje. Uporabljali so ga za pomirjanje razdražene kože, nego las in zdravljenje različnih kožnih obolenj.

Rastlino so poznali že Indijanci, ki so jo uporabljali za zdravljenje in oskrbo ran. Zanimiv način uporabe olje pa izhaja iz leta 1943, ko so jojobino olje uporabljali kot dodatek k motornim oljem. Prav tako so ga med vojno pogosto uporabili za oljenje brzostrelk.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Jojobino olje običajno uporabljamo le zunanje, čeprav je mogoča tudi njegova uporaba v kulinariki, saj olje ni strupeno. Njegova uporaba v kulinarični industriji je še vedno omejena, saj je v primerjavi z drugimi olji precej drago. Naše telo ga ne more prebaviti, vendar pa deluje kot mazivo za naš prebavni sistem. Hranljive snovi tako ostanejo v olju, zato pri zaužitju nima nobene hranilne vrednosti. Ljudje, ki iščejo način, kako v telo vnesti manj kalorij, ga lahko uporabljajo tudi za pripravo hrane.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Jojobino olje uporabljamo kot vlažilno sredstvo za kožo. Na kožo ga lahko nanesemo zjutraj in zvečer pred spanjem. Prav tako ga lahko po umivanju las nanesemo tudi na mokre lase, saj je olje bogato s hranili in poskrbi za čudovit sijaj las. Z njim si lahko pomagamo tudi pri odpravljanju kožnih gub in sicer tako, da nekaj kapljic olja nanesemo na kožo in ga vmasiramo s krožnimi gibi.

Z njim lahko odstranjujemo ličila, ga uporabimo kot balzam za ustnice, nanesemo pa ga lahko tudi na aknasto kožo, saj preprečuje nastanek okužb.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Zaradi antibakterijskih lastnosti ga lahko uporabljamo za zdravljenje različnih kožnih okužb in bolezni, kot sta revmatizem in artritis. Pri otrocih lahko z njegovo pomočjo preprečimo širjenje pleničnega izpuščaja, pozdravimo pa lahko tudi luskavico.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov