Članki in enciklopedije

Kamilica (Matricaria chamomilla)

Kamilica (Matricaria chamomilla)

Kamilica (Matricaria chamomilla)

Rastlina pomirja bolečine v trebuhu. Ker sprosti mišice črevesja, nam lahko pomaga urediti slabo prebavo, uporabljajo pa jo lahko tudi tisti, ki se soočajo s sindromom razdražljivega črevesja. Spoznajte kamilico in si preberite celoten opis...

Opis

Kamilica

 

Latinsko ime:

Matricaria chamomilla

Uporabni del:

Cvet, stebelni listi

Druga imena:

Gomoljica, hermanek, kamenika, maternik, maternjak, rumenek, vonjavka

 

Splošni opis in zgodovina:

Kamilico uvrščamo v družino nebinovk (Asteraceae). Rastlina je razširjena po vsej Evropi. V višino lahko zraste tudi do 60 centimetrov. Prepoznamo jo po cvetovih rumene barve in po značilnem vonju. Cveti od junija do avgusta, izjemoma tudi do septembra.

Zgodovina kamilice se prične v starem Egiptu, kjer se jo prvič omenja kot zdravilo za kugo, imenovano »ague«. Zdrobljene cvetove so uporabljali za nego kože, kamilica pa je bila tudi glavna sestavina v olju za balzamiranje padlih faraonov.

Beseda kamilica prihaja iz antične Grčije, kjer »chamomaela« pomeni »mleto jabolko«. Plinij starejši namreč omenja podobnost vonja kamilice in vonja jabolčnih cvetov.

Rimljani so kamilico uporabljali za dodajanje okusa pijačam in kot zdravilno rastlino.

V Španiji rastlino imenujejo »manzanilla«, kar pomeni »malo jabolko«.

V srednjem veku so za pomembne shode tla postlali s cvetnimi listi kamilice in tako ustvarili prijeten vonj. Uporabljali pa so jo tudi za dodajanje okusa pivu.

Menihi so odkrili, da ima ena na vsakih 10.000 kamilic dvoglavo cvetje. Te rastline naj bi imele blažji okus.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Najpogostejši način uporabe je priprava čaja ali tinkture. Tinkturo pripravimo tako, da v 3 dcl žganja namočimo 5 žlic kamiličnih cvetov in košček cimetove skorje. Pripravek pustimo stati 21 dni, nakar ga precedimo in dodamo še ½ litra destilirane vode, v kateri skuhamo 30 dag sladkorja.

Za pripravo čaja potrebujemo žličko posušenih kamiličnih cvetov, ki jih prelijemo s skodelico vrele vode.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Kamilico lahko uporabljamo za oskrbo ran, saj pospešuje celjenje ran in deluje antibakterijsko. Še posebej koristna je pri zdravljenju opeklin.

Antibakterijski učinki kamiličnega čaja nam lahko pomagajo pri preprečevanju in zdravljenju prehladov, hkrati pa nas ščitijo pred bakterijskimi boleznimi.

Pitje kamiličnega čaja pomirja mišične krče in se priporoča za lajšanje menstrualnih krčev.

Rastlina pomirja bolečine v trebuhu. Ker sprosti mišice črevesja, nam lahko pomaga urediti slabo prebavo, uporabljajo pa jo lahko tudi tisti, ki se soočajo s sindromom razdražljivega črevesja.

Pitje kamiličnega čaja pomirja živčni sistem in pripomore k bolj učinkovitemu spancu. Že stoletja se uporablja za zdravljenje nespečnosti.

Zaradi protivnetnih lastnosti blaži kožna vnetja, kot so ekcemi, luskavica in alergijski izpuščaji.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Nekatere raziskave so pokazale, da lahko kamilica pomaga ljudem, ki imajo sladkorno bolezen. Koristna naj bi bila tudi pri hiperglikemiji.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.