Članki in enciklopedije

Kokos (Cocos nucifera)

Kokos (Cocos nucifera)

Kokos (Cocos nucifera)

Izdelki iz kokosa (olje, mleko, moka) imajo pozitivne učinke na naše zdravje. Sestavine v kokosu delujejo protibakterijsko, protiglivično in proti parazitom, zato so odlična podpora delovanju imunskega sistema. So tudi naravni vir energije. Spoznajte kokos in si preberite celoten opis ...

Opis

Kokos

Ime rastline:

Kokosova palma

Latinsko ime:

Cocos nucifera

Uporabni del:

Cvet, plod

Druga imena:

Drevo življenja

 

Splošni opis in zgodovina:

Kokos je plod kokosove palme, ki zraste v višino tudi do 30 metrov. Izvira iz Jugovzhodne Azije, rastlino pa najdemo na večini tropskih plaž. Prepoznamo jo po velikih listih, ki lahko v dolžino merijo tudi do 5 metrov. V prvem letu so listi obrnjeni navzgor, v drugem letu rastejo vodoravno, v tretjem letu visijo, v četrtem letu pa odpadejo in za seboj pustijo brazde, po katerih lahko ugotovimo starost rastline.

Na Filipinih rastlina velja za drevo življenja, saj jo ljudje uporabljajo v vsakodnevni prehrani, pa tudi v druge namene. Les je odličen material za gradnjo, iz velikih in močnih palminih listov pa izdelujejo tudi metle.

Začetki in zgodovina rastline niso enotni. Do nesoglasij prihaja že pri izvoru rastline, saj nekateri trdijo, da je doma v Jugovzhodni Aziji, drugi pa so prepričani, da kokos izvira iz Južne Amerike.

Fosilni zapisi z Nove Zelandije kažejo, da so majhne, kokosu podobne rastline na tem območju uspevale že pred 15 milijoni let.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Kokos ima več različnih načinov uporabe. Kokosovo olje je zdrav nadomestek oljem, ki jih uporabljamo pri kuhanju in pečenju, primerno pa je tudi za nego kože. Iz kokosovega mesa pridelujemo kokosovo moko, ki se uporablja zlasti za pripravo sladic in napitkov, npr. smoothijev. Zdrave maščobe pa vsebuje tudi kokosovo mleko, iz katerega lahko pripravimo številne jedi. Kokosov sladkor ima nizek glikemični indeks in je odličen nadomestek belega sladkorja.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Izdelki iz kokosa (olje, mleko, moka) imajo pozitivne učinke na naše zdravje. Sestavine v kokosu delujejo protibakterijsko, protiglivično in proti parazitom, zato so odlična podpora delovanju imunskega sistema. So tudi naravni vir energije.

Kokos izboljšuje prebavo in absorpcijo hranil, vitaminov in mineralov, izboljša izločanje inzulina in lajša simptome, ki jih povezujemo s sladkorno boleznijo.

Z uničevanjem prostih radikalov preprečuje nastanek prezgodnjega staranja in razvoj degenerativnih bolezni.

Zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, saj povečuje raven dobrega holesterola (HDL) v krvi.

Podpira delovanje ščitnice, ščiti pred razvojem obolenja ledvic in pred vnetjem mehurja, spodbuja izgubo telesne teže ter pomaga ohraniti zdravo in lepo kožo, saj preprečuje nastanek gub, zmanjšuje vidne gube, preprečuje povešanje kože in nastanek starostnih peg.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Kokosovo olje nam lahko pomaga preprečiti nastanek zobne gnilobe, saj se bori proti bakterijam.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov