Članki in enciklopedije

Lubenica (Citrullus lanatus)

Lubenica (Citrullus lanatus)

Lubenica (Citrullus lanatus)

Lubenica je odlična za hidracijo, saj vsebuje kar 92 % vode. Visoka vsebnost vode v sadežih poskrbi za občutek sitosti. Spoznajte lubenico in si preberite celoten opis ...

Opis

Lubenica

 

Latinsko ime:

Citrullus lanatus

Uporabni del:

Sadež

Druga imena:

/

 

Splošni opis in zgodovina:

Lubenica je cvetoča rastlina iz družine Cucurbitaceae. Izvira iz južne Afrike, obstajajo pa tudi dokazi, da so jo gojili že v starem Egiptu. Danes jo gojijo v tropskih in subtropskih območjih po vsem svetu. Prepoznamo jo po velikem sadežu okrogle oblike, s tršo temno-zeleno lupino, pod katero se nahaja sočna sredica rdeče ali roza barve, v njej pa najdemo številna črna semena. Mesnato sredico lahko uživamo surovo, če želimo uživati lupino, pa moramo lubenico prekuhati.

V Afriki predstavlja sadež zanesljiv vir tekočine v težkih, puščavskih razmerah in kadar so naravni viri vode onesnaženi.

Prve lubenice naj bi se v Afriki pojavile pred približno 5000 leti. Leta 2000 pred našim štetjem so postale del vsakodnevne prehrane v starem Egiptu. Eden izmed dokazov, da so lubenice poznali že stari Egipčani, so hieroglifi na stavbah starega Egipta. Ostanke lubenic so našli tudi v grobnicah kraljev, kjer so jih puščali pokojniku, da so mu zagotovili prehrano tudi v posmrtnem življenju.

Tudi Sveto pismo omenja lubenice in sicer kot hrano starodavnih Izraelcev, ki so bili v tistem času sužnji v Egiptu.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Lubenica ima v kulinaričnem svetu različne načine uporabe. Ker je izjemno sočen sadež, se pogosto uporablja za pripravo sokov. Sveža lubenica se uporablja za pripravo mlečnih napitkov, med priljubljene recepte, ki vsebujejo lubenico, sodijo tudi marmelada, džem in žele, pogosto pa se uporablja tudi za pripravo pudingov, sladoleda in pene. Izjema niso niti sadne solate. Deluje kot sredstvo za zgoščevanje drugih jedi.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Lubenica je odlična za hidracijo, saj vsebuje kar 92 % vode. Visoka vsebnost vode v sadežih poskrbi za občutek sitosti, zato je takšno sadje priporočljivo uživati tudi med hujšanjem.

Bolezni srca sodijo med najpogostejše vzroke smrti na svetu. Številna hranila v lubenici imajo pozitiven učinek na naše srce in ožilje. Eden izmed njih je tudi likopen, ki znižuje holesterol in krvni tlak. Lubenica vsebuje tudi citrulin, aminokislino, ki lahko zviša raven dušikovega oksida v telesu. Dušikov oksid pomaga, da se krvne žile razširijo, kar znižuje krvni tlak. Tudi drugi vitamini in minerali v lubenici so dobri za zdravje našega srca. Gre predvsem za vitamine A, B6, C, magnezij in kalij.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Likopen ščiti pred oksidativnimi poškodbami in vnetjem. Prav tako lahko pomaga preprečiti s starostjo povezan nastanek degeneracije makule.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov