Članki in enciklopedije

Marelice (Prunus armeniaca)

Marelice (Prunus armeniaca)

Marelice (Prunus armeniaca)

Marelice vsebujejo veliko mineralov, ki so potrebni za zdravo rast kosti. Kalcij, fosfor, mangan, železo in baker igrajo pomembno vlogo pri oblikovanju kosti.

Opis

Marelice

 

Latinsko ime:

Prunus armeniaca

Uporabni del:

Sadež

Druga imena:

/

 

Splošni opis in zgodovina:

Marelica je drevo iz družine rožnic (Rosaceae) in rodu sliv (Prunus). Ime marelica uporabljamo tako za drevo, kot tudi za njegov koščičast sadež. Gre za majhno drevo, ki v višino zraste do 12 metrov. Ima gosto krošnjo. Listi so ovalne oblike, dolgi 5–9 centimetrov in imajo nazobčan rob. Cvetovi imajo bele ali rožnate cvetne liste in se pojavijo zgodaj spomladi. Plod je podoben majhni breskvi, je rumene do oranžne barve, ob straneh, ki so najbolj izpostavljene soncu, pa je sadež rdečkast. Njegova površina je lahko gladka ali žametna z zelo kratkimi dlačicami. Mesnata sredica ni zelo sočna. Semena se nahajajo znotraj trdne lupine, ki jo najdemo v marelici.

Izvirala naj bi iz Armenije, vendar strokovnjaki o izvoru marelice niso povsem prepričani. Marelice so v Perziji poznali že od antike – posušene marelice so bile pomembna dobrina na perzijskih trgovskih poteh. Egipčani so iz suhih marelic, ki so jim dodali sladilo, pripravili pijačo, imenovano amar al-Din.

Danes je gojenje marelic razširjeno po vsem svetu, seveda pa je omejeno le na dele, ki imajo primerno podnebje.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Marelice so izjemno cenjen sadež v Arabiji, kjer jih dodajajo ovčetini, kuskusu in sadnim solatam. Uporabimo jih lahko za pripravo marmelade. Čudovito se podajo k divjačini, piščančjemu mesu in jedem, ki vsebujejo curry.

V Sloveniji jih najpogosteje uporabimo za pripravo kompota, jih uživamo sveže ali pa iz njih pripravljamo različne sladice.

Izjemno priljubljeno sredstvo za nego kože pa je tudi olje, pridobljeno iz mareličnih jedrc.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Marelice vsebujejo veliko vlaknin, zato lahko z njihovo pomočjo lajšamo prebavne motnje in preprečujemo zaprtje.

Vsebujejo veliko mineralov, ki so potrebni za zdravo rast kosti. Kalcij, fosfor, mangan, železo in baker igrajo pomembno vlogo pri oblikovanju kosti. Uživanje marelic pripomore k zdravi rasti in razvoju kosti, hkrati pa tudi preprečuje različne s starostjo povezane bolezni, vključno z osteoporozo.

Marelice so odlične za zaščito srca. Velike količine vitamina C, kalija in vlaknin prispevajo k zdravju srca in ožilja. Vitamin C ščiti srce pred prostimi radikali, kalij znižuje krvni tlak, vlaknine pa strgajo odvečni holesterol s sluznice arterij, s čimer se zmanjša pritisk na srce.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Raziskave kažejo, da marelična semena prispevajo k preprečevanju nastanka rakavih obolenj.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.