Članki in enciklopedije

Ohrovt (Brassica oleracea var. sabauda)

Ohrovt (Brassica oleracea var. sabauda)

Ohrovt (Brassica oleracea var. sabauda)

Pomanjkanje bakra lahko povzroči okvare ploda, osteoporozo, anemijo, nizko število belih krvnih celic, težave s ščitnico, zvišan nivo holesterola in druge težave. Baker vsebuje tudi ohrovt. Spoznajte ohrovt in si preberite celoten opis ...

Opis

Ohrovt

 

Latinsko ime:

Brassica oleracea var. sabauda

Uporabni del:

Brst, listi

Druga imena:

/

 

Splošni opis in zgodovina:

Ohrovt je ena izmed najbolj priljubljenih vrtnin, ki jih pripravljamo predvsem v zimskem času. Rastlino uvrščamo v družino kaprusnic. Ohrovt prepoznamo po brstih in močnem steblu, ki lahko v višino zraste do 1,5 metra. Na prvi pogled je precej podoben zelju. Sejemo ga lahko do sredine junija. Ker se odlično ujame s fižolom, ga lahko posadimo tudi v njegovi bližini. Rastlina ima razvito visoko toleranco do soli, apnenca in drugih zahtevnejših terenov.

V Evropi se je ohrovt prvič pojavil v 5. stoletju, v 13. stoletju pa so ga pričeli pridelovati v bližini Bruslja, od koder naj bi dobil tudi angleško ime Brussels sprout. Prednike ohrovta so sicer poznali že v starem Rimu. Prve pisne omembe ohrovta izvirajo iz leta 1587. V 16. stoletju je ohrovt postal izjemno priljubljena zelenjava na Nizozemskem, kasneje pa se je njegovo gojenje razširilo tudi v hladnejše predele Severne Evrope.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Priprava ohrovta se prične z rezanjem brstov s peclja. Zavržemo površinske liste, ostale pa lahko brezskrbno uporabimo. Brste lahko skuhamo, dušimo ali popečemo. Po kuhanju postanejo brsti mehki, razvijejo pa močan okus in vonj.

Postrežemo ga lahko kot prilogo, ali pa ga začinimo s parmezanom, sirom in maslom, z balzamičnim ali jabolčnim kisom, s slanino, pistacijami, pinjolami, gorčico, rjavim sladkorjem ali s poprom.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Ohrovt je bogat z vitamini in antioksidanti. Ena skodelica ohrovta oskrbi naše telo s kar 20 različnimi vitamini. Antioksidanti nam lahko pomagajo pri preprečevanju razvoja kardiovaskularnih bolezni, diabetesa, mišične degeneracije in raka.

Vsebnost kalija pripomore k zmanjšanju visokega krvnega tlaka. Uživanje soli zviša koncentracijo natrija v krvi, kalij pa vpliva tudi na uravnoteženje količine soli. Ohrovt ima tudi protivnetno delovanje, saj vsebuje ogromno vitamina K, ki je neposredno povezan z vnetnimi odzivi v telesu. Redno uživanje ohrovta lahko vpliva tudi na zmanjšanje kroničnih vnetij.

Ohrovt vsenuje tudi baker, čigar pomanjkanje lahko povzroči okvare ploda, osteoporozo, anemijo, nizko število belih krvnih celic, težave s ščitnico, zvišan nivo holesterola in druge težave.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Ohrovt vsebuje tudi vitamin C, ki spodbuja delovanje imunskega sistema in ščiti organizem pred okužbami. Uživanje ohrovta lahko zmanjša tveganje za razvoj različnih bolezni.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov