Članki in enciklopedije

Olive (Olea europaea)

Olive (Olea europaea)

Olive (Olea europaea)

Olive nam pomagajo pri uravnavanju krvnega pritiska, zmanjšujejo holesterol v krvi, so bogat vir vitamina E, delujejo kot antioksidant ter zmanjšujejo učinke degenerativnih bolezni. Spoznajte olive in si preberite celoten opis ...

Opis

Olive

 

Latinsko ime:

Olea europaea

Uporabni del:

Plod, listi, cvet

Druga imena:

/

 

Splošni opis in zgodovina:

Oliva je plod drevesa, imenovanega oljka. Rastlino uvrščamo v družino oljkovk (Oleaceae). Izvira iz Sredozemlja, v Sloveniji pa poznamo dve vrsti oljke: gojeno in divjo. Gre za manjše zimzeleno drevo oziroma grm. Listi so srebrno-zelenkaste barve, dolgi od 4 do 10 centimetrov, podolgovati in široki. Cvet oljke je majhen in bele barve. Plod (oliva) je majhen, velik od 1 do 2,5 centimetra, obira pa se, ko doseže zeleno ali vijolično barvo. Vsebuje eno samo seme.

Oljčno olje je v preteklosti veljalo za sveto. Oljčna veja je bila pogosto simbol izobilja, slave in miru. Listnate veje oljčnega drevesa so v preteklosti ritualno darovali božanstvom in izjemno močnim osebam, kot simbol blagoslova pa so bile vejice uporabljene za kronanje zmagovalcev prijateljskih iger in krvavih vojn. Danes se oljčno olje še vedno uporablja v številnih verskih obredih. Z leti je oljka postala simbol miru, radosti, modrost, slave, rodnosti, moči in čistosti.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Oljčno olje je pridobljeno s stiskanjem oliv in je v kuhinji vsestransko uporabno, izjema pa ni niti uporaba v kozmetiki (za pripravo mazil, krem ali za neposreden nanos na kožo). Olive lahko uporabimo za pripravo zdravih in okusnih prigrizkov, jih dodamo martiniju ali jih postrežemo kot okras. Sesekljane olive lahko vmešamo v rižoto, jih dodamo v številne solate, iz njih pripravimo omako ali pa jih postrežemo v kombinaciji s paradižnikom in česnom, saj se okusi odlično ujemajo.

Prav tako so olive del tradicionalnih mediteranskih jedi, kot npr. grška solata in ciabatta. Zagotovo pa ste jih že kdaj srečali na pici ali v kombinaciji s testeninami.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Uživanje oliv ima velik vpliv na splošno zdravje. Pomagajo nam pri uravnavanju krvnega pritiska, zmanjšujejo holesterol v krvi, so bogat vir vitamina E, delujejo kot antioksidant, zmanjšujejo učinke degenerativnih bolezni (Alzheimerjeva bolezen, benigni in maligni tumorji, krčne žile), ščitijo celične membrane pred boleznimi, povečujejo plodnost in izboljšujejo delovanje reproduktivnega sistema, hkrati pa so tudi odlična zaščita pred anemijo. Vsebujejo oleinsko kislino, ki ima pozitiven učinek na delovanje srca.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Uživanje oliv igra pomembno vlogo pri ohranjanju in spodbujanju delovanja imunskega sistema, varujejo pa nas predvsem pred razvojem kroničnih virusnih obolenj.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov