Članki in enciklopedije

Šipek (Rosa canina)

Šipek (Rosa canina)

Šipek (Rosa canina)

Med drugo svetovno vojno so iz plodov šipka pripravljali sirup, ki je vseboval velike količine vitamina C. Z uporabo šipkovega sirupa so preprečevali nastanek skorbuta (pomanjkanja vitamina C). Spoznajte šipek in si preberite celoten opis ...

Opis

Šipek

 

Latinsko ime:

Rosa canina

Uporabni del:

Cvet, plod, semena

Druga imena:

Babji zob, divja roža, pasja gartroža, zobatka, bavec, goščavka

 

Splošni opis in zgodovina:

Šipek je grm, ki lahko v višino zraste tudi do 3 metre. Uvrščamo ga v družino rožnic. Prepoznamo ga po pokončnem steblu, na katerem se nahajajo srpasto oblikovani trni. Cvet vsebuje 5–7 cvetnih listov, je svetlo rožnate barve in ima prijeten nežen vonj. Plod, ki ga poimenujemo isto kot grm, je rdeče barve, hruškaste oblike, širok pa do 2 centimetra. Šipek najpogosteje najdemo na travnikih in gozdnih obronkih. Cveteti prične v poletnih mesecih, zorenje pa se prične v mesecu septembru.

Šipek so cenili že Stari Kitajci, Perzijci, Rimljani in Grki. Uporabljali so ga za zdravljenje želodčnih težav, menstrualnih težav in diareje. Med drugo svetovno vojno so iz plodov šipka pripravljali sirup, ki je vseboval veliko vitamina C. Z uporabo šipkovega sirupa so preprečevali nastanek skorbuta (pomanjkanja vitamina C). Šipkovo olje naj bi za nego kože uporabljali že Egipčani. Leta 1980 so z izvedbo obsežnih študij dokazali, da lahko s pomočjo šipkovega olja učinkovito zdravimo različne kožne bolezni.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Šipek lahko uporabimo za pripravo čežane, ki ni le okusna, temveč ima tudi številne zdravilne lastnosti. Pripravimo lahko tudi marmelado in čaj. Za pripravo čaja potrebujemo pol žličke šipkovih plodov, ki jih prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati vsaj 15 minut.

Če z vrelo vodo prelijemo 25 g šipka, 25 g lipovih cvetov, 15 g pomarančne lupine in 15 g brezovih cvetov, dobimo odlično čajno mešanico, s katero lahko okrepimo imunski sistem.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Šipek vsebuje veliko vitamina C, zato ga lahko uporabimo za preprečevanje prehlada, gripe in pomanjkanja vitamina C. Pogosto ga uporabljamo za zdravljenje želodčnih težav, vključno s krči, pomanjkanjem želodčne kisline, preprečevanjem draženja želodca in razjedami na želodcu.

Uporabljamo ga tudi za zdravljenje driske, zaprtja, žolčnih kamnov in drugih težav z žolčem, težav s spodnjimi sečili, motenj v delovanju ledvic, zastajanja tekočine v telesu, protina, bolečin v hrbtu in nogah, diabetesa, visokega holesterola, visokega krvnega pritiska, bolečin v prsih, zvišane telesne temperature, izčrpanosti, slabega pretoka krvi v okončinah, slabega pretoka urina, težav s kožo in pretirane žeje.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov ima šipkovo olje anti-aging učinek, kar pomeni, da lahko pomaga zavirati prezgodnje staranje, hkrati pa nam pomaga tudi pri zakrivanju znakov staranja, predvsem na obrazu.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov