Članki in enciklopedije

Soja (Glycine max)

Soja (Glycine max)

Soja (Glycine max)

Soja nam lahko pomaga pri zdravem hujšanju. Zavira apetit in posledično pripomore k zmanjševanju tveganja za nastanek debelosti. Vsebuje veliko vlaknin in beljakovin. Spoznajte sojo in si preberite celoten opis ...

Opis

Soja

 

Latinsko ime:

Glycine max

Uporabni del:

Plod

Druga imena:

/

 

Splošni opis in zgodovina:

Soja je stročnica, ki jo uvrščamo v družino metuljnic (Fabaceae). Rastlina izvira iz vzhodne Azije, kjer jo gojijo zaradi užitnega ploda (fižola), ki ima številne načine uporabe. Poznamo več vrst soje, vsaka izmed njih pa se uporablja v različne namene. Ima zelo hitro rastoče korenine, ki lahko v obdobju pred cvetenjem rastejo tudi do 1,9 centimetra na dan. Povsem zrele rastline lahko v višino zrastejo do 127 centimetrov, v večini primerov pa je soja visoka približno 51 centimetrov. Cvetenje se prične, ko postanejo dnevi krajši od 12,8 ur. Cvetovi so bele, roza ali vijolične barve. Preden sojina semena popolnoma dozorijo, rastlina odvrže liste. Semena so lahko črne, rjave, rumene ali zelene barve in imajo obarvane semenske plašče.

Rastlina ima dolgo in zanimivo zgodovino uporabe. Kitajski kmetje so jo udomačili okoli leta 1100 pred našim štetjem, kasneje pa so jo pričeli gojiti tudi na Japonskem. Benjamin Franklin je poslal sojino seme prijatelju, ki je leta 1770 sojo zasadil tudi na svojem vrtu. Sojina omaka je bila priljubljena v Evropi in v britanskih kolonijah v Ameriki.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Soja se lahko v kulinariki uporablja na različne načine. Ima značilen okus in vonj, ki ju mnogi ljudje ne prenesejo. V uporabi so predvsem sojino mleko, sojin sir, sojina omaka, sojino olje in sojini briketi.

Najpogosteje je v uporabi sojina omaka, s katero lahko poškropimo pripravljene jedi (predvsem meso, juho in zelenjavo), uporabimo pa jo lahko tudi kot marinado. Pri tem moramo biti pozorni, katero omako uporabimo. Nekatere imajo izrazitejši okus, druge pa so znane po blagem okusu.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Soja nam lahko pomaga pri zdravem izgubljanju odvečnih kilogramov. Zavira apetit in posledično pripomore k zmanjševanju tveganja za nastanek debelosti. Vsebuje velike količine vlaknin in beljakovin.

Je bogat vir nenasičenih maščobnih kislin, ki vplivajo na zniževanje slabega holesterola v krvi. Na tak način lahko zmanjšamo tveganje za nastanek ateroskleroze in posledično tudi tveganje za razvoj bolezni srca.

Je vir izoflavonov, ki so bistveni sestavni elementi ženskega reproduktivnega sistema. Med menopavzo se koncentracija estrogena močno zmanjša. Izoflavoni se lahko vežejo na estrogenske receptorske celice, zato telo drastičnega zmanjšanja količine estrogena ne občuti.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Soja vsebuje visoke vrednosti folne kisline, ki je zelo pomembna za nosečnice. Folna kislina zagotavlja preprečevanje napak nevralne cevi pri dojenčkih, kar zagotavlja rojstvo zdravega otroka.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov