Različni kalkulatorji

Vražji krempelj (Harpagophytum procumbens)

Vražji krempelj (Harpagophytum procumbens)

Pri obolenjih ledvic, mehurja in žolča se pogosto uporablja korenina vražjega kremplja, ki je učinkovita tudi pri zbijanju povišane telesne temperature. Spoznajte vražji krempelj in si preberite celoten opis...

Vražji krempelj

Latinsko ime:

Harpagophytum procumbens

Uporabni del:

Korenina

Druga imena:

/

 

Splošni opis in zgodovina:

Vražji krempelj je afriška rastlina, ki jo uvrščamo v družino sezamovk. Svoje ime je rastlina dobila po bodičastih plodovih. Je trajnica, ki ima v zemlji primarno korenino, iz nje pa poganjajo številna, plazeča se stebla. Na steblih se nahajajo listi temnozelene barve. Rastlina ima tudi čašasto oblikovane, vijolične cvetove, iz katerih se razvije plod. Shranjevalna korenina je namenjena shranjevanju vode za sušna obdobja, v globino pa lahko zraste tudi do 2 metra.

Nemški vojak, Mehnert, je leta 1900 predstavil vražji krempljev  Evropi kot zeliščni čaj.

Domačini so cenili gomolj vražjega kremplja kot grenko-okusno zdravilo, zlasti pri dispepsiji. Infuzijo, pripravljeno iz vražjega kremplja so priporočali za lajšanje vročin, bolezni krvi ter kot protivnetno in analgetično sredstvo. Nosečnicam so ga dajali za lajšanje bolečin po porodu.

Znanstveniki so kmalu ugotovili, da je vražji krempelj še posebej učinkovit pri zdravljenju artritisa. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je vražji krempelj doživel pravi razcvet tako v Evropi kot tudi v Švici. Od takrat je ta zdravilna rastlina postala trdno uveljavljena v svetu fitoterapije.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Najpogostejši način uporabe vražjega kremplja je v obliki kapsul, tinkture ali krem, saj ima rastlina zelo grenak okus. Iz korenine hudičevega kremplja si lahko pripravimo tudi zdravilni čaj. Potrebujemo 2-4 čajne žličke vražjega kremplja in 5 dcl vode. Vražji krempelj prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 5 ur. Čaj precedimo in ga uživamo 1-3 skodelice dnevno. Namenjen je odvajanju odvečne vode iz telesa.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Vražji krempelj lajša bolečine pri oteklih in vnetih sklepih, pomaga nam lahko pri bolečinah v mišicah in pri splošni okorelosti, izjema pa ni niti njegova uporaba v primeru težav s sklepi. Povečuje gibljivost, blaži bolečine v hrbtu pri artritisu in pri revmatskih obolenjih.

Z vražjim krempljem si lahko pomagamo pri težavah s kožo (alergije, razjede in turi).

Pri obolenjih ledvic, mehurja in žolča se pogosto uporablja korenina vražjega kremplja, ki je učinkovita tudi pri zbijanju povišane telesne temperature.

Težave s presnovo lahko prav tako odpravimo s uživanjem vražjega kremplja na način, ki nam najbolj ustreza.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

V zadnjih nekaj letih je bilo opravljenih več raziskav z namenom, da bi odkrili morebitne pozitivne učinke vražjega kremplja na žensko zdravje. Odkrili so, da lahko vražji krempelj pomaga lajšati simptome menstruacije, kot so bolečine, krči in razdražljivost.

 

Podobni članki

Vrba (Salix)

Vrba (Salix)

Lubje bele vrbe je bilo omenjeno že v starodavnih egipčanskih, arabskih in grških rokopisih, uporabl.."

Vanilija ( Vanilla planifolia)

Vanilija ( Vanilla planifolia)

Redno uživanje vanilije lahko zniža raven slabega holesterola v telesu. Posledično se zmanjša tudi t.."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani