Članki in enciklopedije

Vrba (Salix)

Vrba (Salix)

Vrba (Salix)

Lubje bele vrbe je bilo omenjeno že v starodavnih egipčanskih, arabskih in grških rokopisih, uporabljali pa so ga predvsem za lajšanje bolečin in znižanje telesne temperature. Spoznajte vrbo in si preberite celoten opis ...

Opis

Vrba

 

Latinsko ime:

Salix

Uporabni del:

Lubje, listje

Druga imena:

/

 

Splošni opis in zgodovina:

Vrba je rod dreves, ki jih uvrščamo v družino vrbovk. Značilnost teh rastlin je, da vsebujejo salicin, od koder izvira tudi latinsko ime Salix. Gre za listavce, ki se v naravi nahajajo v obliki grma ali drevesa, prepoznamo pa jih po podolgovatih listih z nazobčanimi robovi in lubju, ki je sive barve. Cvetovi imajo obliko mačic. Drevesa lahko v višino zrastejo tudi do 30 metrov. Najpogostejša vrsta vrbe je bela vrba (Salix alba), ki uspeva tudi v Evropi, najdemo pa jo predvsem v bližini vode. Bela vrba cveti spomladi in je dvospolna rastlina.

Lubje bele vrbe je bilo omenjeno že v starodavnih egipčanskih, arabskih in grških rokopisih, uporabljali pa so ga predvsem za lajšanje bolečin in znižanje telesne temperature. Ameriški Indijanci so lubje uporabljali za odpravljanje glavobolov, bolečine v mišicah in mrzlice. Izvlečki lubja so bili najprej preizkušeni med leti 1821 in 1829, ko je bil izoliran in identificiran salicin, do leta 1874 pa je bilo dokazano, da salicin zmanjšuje bolečine. Leta 1838 je bila iz salicina pridobljena salicinska kislina.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Iz vrbe lahko pripravimo čaj, ki spodbuja potenje in s tem pomaga pri izločanju strupov iz telesa. Potrebujemo 2 žlici zdrobljenega vrbovega lubja, 20 g janeža, 20 g rožmarina, 20 g bezgovih cvetov in 20 g lipovih cvetov. Z vrelo vodo prelijemo zelišča in pustimo stati 15 minut.

V preteklosti so lubje dodajali moki za peko kruha, iz vrbovega listja pa so pripravljali nadomestek čaja.

Vrbov les je primeren tudi za obdelavo.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

V zdravstvene namene se uporablja predvsem lubje rastline, ki ga pridobivamo z mladih vej rastline, stare do 5 let. Skorja vsebuje salicin, ki ima podoben način delovanja kot acetilsalicilna kislina (aspirin), vendar pa nima tako zelo škodljivega vpliva na sluznico želodca.

Z vrbo si lahko pomagamo pri lajšanju diareje, blaženju simptomov vnetja, z njeno pomočjo pa lahko tudi znižamo telesno temperaturo. Izkazalo se je, da je učinkovita pomoč pri zdravljenju simptomov revmatizma.

Ker ima antiseptičen učinek, si lahko z njo pomagamo pri oskrbi ran in razjed,

V pomoč nam je lahko tudi pri materničnih krčih in boleči menstruaciji.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Raziskave kažejo, da lahko vrbovo lubje lajša bolečine, ki jih povzroča osteoartritis.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.