Članki in enciklopedije

Zelena (Apium graveolens)

Zelena (Apium graveolens)

Zelena (Apium graveolens)

Zelena se lahko pohvali z visoko vsebnostjo vitamina A, ki lahko zaščiti naše oči in preprečuje tveganje za nastanek starostne degeneracije vida. Spoznajte zeleno in si preberite celoten opis ...

Opis

Zelena

 

Latinsko ime:

Apium graveolens

Uporabni del:

Gomolj, steblo, list

Druga imena:

Gomoljna zelena, listna zelena, stebelna zelena, beljena zelena, navadna zelena, opih

 

Splošni opis in zgodovina:

Zelena je rastlina, ki jo uvrščamo v družino kobulnic. Izvira iz Sredozemlja. Prepoznamo jo po užitnem gomolju, ki je velik približno toliko kot pest. Danes je rastlina razširjena po vsem svetu, priljubljena pa je predvsem v nekaterih delih Azije. Najdemo jo tako na poljih, kot tudi na domačih vrtovih. Ker poznamo več vrst zelene, moramo biti pri njeni uporabi previdni. Od vrste rastline je odvisno, ali bomo uporabljali gomolje ali stebla rastline.

Rastlino so poznali že stari Grki, ki so jo častili kot sveto rastlino. Prav tako je zeleno v Odiseji omenjal tudi Homer. V preteklosti so verjeli, da ima zelena sposobnost povečanja spolne moči, nekatera ljudstva pa so jo povezala tudi s smrtjo in žalostjo. Njena uporaba se je razširila v 15. in 16. stoletju, ko so pričeli zeleno množično uporabljati ne le v prehrani, temveč tudi v namen zdravljenja.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Pri gomoljasti zeleni uporabljamo gomolje in sicer kot zelenjavo, liste pa lahko uporabimo za pripravo solate ali pa jih dodamo k juham. Steblasta zelena je primernejša za uporabo stebel.

Liste lahko uporabimo kot začimbo za pripravo juh in omak.

Uživamo jo lahko kot prigrizek, odlična pa je v kombinaciji z jogurtom, skuto, jabolki in orehi.

Užitna je tudi surova zelena.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Zelena je odličen dodatek k prehrani, saj vsebuje zelo malo kalorij.

Ker ima protivnetno delovanje, nam lahko uživanje zelene pomaga pri lajšanju bolečine v sklepih, astme in aken.

Minerali, ki jih vsebuje zelena (predvsem magnezij), pomirjajo živčni sistem in tako zmanjšujejo vpliv stresa na naše telo.

Vsebuje veliko vode in vlaknin, zato je odlično sredstvo za izboljšanje prebave. Deluje kot diuretik.

Zelena se lahko pohvali tudi z visoko vsebnostjo vitamina A, ki lahko zaščiti naše oči in preprečuje tveganje za nastanek starostne degeneracije vida.

Dokazano je, da zelena vsebuje aktivno snov, ki vpliva na znižanje krvnega tlaka – na povsem naraven in preprost način, brez škodljivih stranskih učinkov.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Dokazano je, da zelena vsebuje močan flavonoid, imenovan luteolin, ki zavira rast rakavih celic, zlasti v trebušni slinavki. Študija kaže, da lahko redno uživanje zelene preprečuje nastanek raka na dojki.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.