Različni kalkulatorji

Zelena (Apium graveolens)

Zelena (Apium graveolens)

Zelena se lahko pohvali z visoko vsebnostjo vitamina A, ki lahko zaščiti naše oči in preprečuje tveganje za nastanek starostne degeneracije vida. Spoznajte zeleno in si preberite celoten opis...

Zelena

Latinsko ime:

Apium graveolens

Uporabni del:

Gomolj, steblo, list

Druga imena:

Gomoljna zelena, listna zelena, stebelna zelena, beljena zelena, navadna zelena, opih

 

Splošni opis in zgodovina:

Zelena je rastlina, ki jo uvrščamo v družino kobulnic. Izvira iz Sredozemlja. Prepoznamo jo po užitnem gomolju, ki je velik približno toliko kot pest. Danes je rastlina razširjena po vsem svetu, priljubljena pa je predvsem v nekaterih delih Azije. Najdemo jo tako na poljih, kot tudi na domačih vrtovih. Ker poznamo več vrst zelene, moramo biti pri njeni uporabi previdni. Od vrste rastline je odvisno, ali bomo uporabljali gomolje ali stebla rastline.

Rastlino so poznali že stari Grki, ki so jo častili kot sveto rastlino. Prav tako je zeleno v svoji Odiseji omenjal tudi Homer.

V preteklosti so verjeli, da ima zelena sposobnost povečanja spolne moči, nekatera ljudstva pa so jo povezala tudi s smrtjo in žalostjo.

Njena uporaba se je v svet razširila v 15. in 16.stoletju, ko so pričeli zeleno množično uporabljati ne le v prehranske namene, temveč tudi v namen zdravljenja.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Pri gomoljasti zeleni uporabljamo gomolje in sicer kot zelenjavo, liste pa lahko uporabimo za pripravo solate ali pa jih dodamo k juham. Steblasta zelena je primernejša za uporabo stebel.

Liste lahko uporabimo kot začimbo za pripravo juh in omak.

Uživamo jo lahko  kot prigrizek, odlična pa je v kombinaciji z jogurtom, skuto, jabolki in orehi.

Užitna je tudi surova zelena.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Zelena je odličen dodatek k prehrani, saj vsebuje zelo malo kalorij.

Ker ima protivnetno delovanje, nam lahko uživanje zelene pomaga pri lajšanju bolečine v sklepih, astme in aken.

Minerali, ki jih vsebuje zelena (predvsem magnezij), pomirjajo živčni sistem in tako zmanjšujejo vpliv stresa na naše telo.

Vsebuje veliko vode in vlaknin, zato je odlično sredstvo za izboljšanje  prebave. Ima diuretično (odvajalno) lastnost, zato naj se ji ljudje s pogostimi driskami raje izogibajo.

Zelena se lahko pohvali tudi z visoko vsebnostjo vitamina A, ki lahko zaščiti naše oči in preprečuje tveganje za nastanek starostne degeneracije vida.

Dokazano je, da zelena vsebuje aktivno snov, ki vpliva na znižanje krvnega tlaka – na povsem naraven in preprost način, brez škodljivih stranskih učinkov.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Dokazano je, da zelena vsebuje močan flavonoid, imenovan luteolin, ki zavira rast rakavih celic, zlasti v trebušni slinavki. Druga študija kaže, da lahko redni vnos zelene v naše telo preprečuje nastanek raka na dojki.

 

Podobni članki

Vrba (Salix)

Vrba (Salix)

Lubje bele vrbe je bilo omenjeno že v starodavnih egipčanskih, arabskih in grških rokopisih, uporabl.."

Vražji krempelj (Harpagophytum procumbens)

Vražji krempelj (Harpagophytum procumbens)

Pri obolenjih ledvic, mehurja in žolča se pogosto uporablja korenina vražjega kremplja, ki je učinko.."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani