Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Rdeča palmarija - Palmaria palmata

Rdeča palmarija - Palmaria palmata

Na Irskem se rdeča palmarija uporablja namesto tobaka za žvečenje, vsebuje pa tudi vse elemente v sledovih, ki so nujno potrebni v prehrani ljudi. Spoznajte rdečo palmarijo in si preberite celoten opis.

Rdeča palmarija - Palmaria palmata


Kratek opis:
Rdeča palmarija, ki jo poznamo pod znanstvenim imenom Palmaria palmata, ima široke, rdeče obarvane liste, po katerih je dobila svoje ime. Listi so debeli in po videzu spominjajo na usnje. Rdeča palmarija vsebuje ogromno mineralov, vendar pa se posamezne alge med seboj razlikujejo po vsebnosti hranilnih snovi glede na okolje, v katerem rastejo. Vse je torej odvisno od njihove geografske lokacije. Alga predstavlja pomemben vir prehrane že več kot tisoč let v različnih delih sveta. Izvira iz severnih obal največjih svetovnih oceanov, na voljo pa je v različnih predelih sveta. Algo domačini ročno nabirajo ob obali, nato pa jo posušijo, ocvrejo, narežejo ali zmeljejo in jo uporabljajo tako v medicinske, kot tudi v kulinarične namene. 
V kulinariki je rdeča palmarija pogosto prisotna v juhah in solatah, v katerih se uporablja predvsem za aromo, zelo pogosto pa je uporabljena kot priloga k mesu. V mnogih pogledih je rdeča palmarija podobna morski travi, vendar vsebuje več vlaknin in beljakovin. 


Indikacije za uporabo:

 • Težave s kostmi. Rdeča palmarija vsebuje ogromno mineralov, vključno s kalcijem, magnezijem in železom, ki prispevajo k mineralni gostoti kosti. Minerali pomagajo zaščititi tkiva in sklepe. Je idealna izbira za vse, ki so nagnjeni k osteoporozi.
 • Povišan krvni tlak. Kalij deluje kot vazodilatator, kar pomeni, da pomaga zmanjšati poškodbe sten krvnih žil in znižuje krvni tlak. Znižan krvni tlak zmanjšuje tveganje za nastanek ateroskleroze in koronarne bolezni srca.
 • Težave z vidom. Rdeča palmarija vsebuje večje količine vitamina A, ki nam pomagajo pri težavah z vidom. Vitamin A deluje kot antioksidant in preprečuje prostim radikalom, da poškodujejo tkiva v očesu.
 • Slabše delujoč imunski sistem. Palmarija vsebuje tudi veliko vitamina C, ki pomaga telesu povečati število belih krvnih celic in sodeluje pri proizvodnji kolagena.

 

Priporočilo za uporabo:
Rdeča palmarija je na voljo tudi kot prehransko dopolnilo. Tisti, ki jo uživajo že vrsto let, priporočajo jemanje majhnih odmerkov, da bi izkoristili vse njene prednosti.


Stranski učinki:
Edina sestavina rdeče palmarija, ki bi lahko povzročila stranske učinke, je jod, saj uživanje joda v večjih količinah moti delovanje ščitnice. Potrebno je upoštevati priporočen dnevni odmerek, ki je odvisen od posameznega prehranskega dopolnila. 


Kontraindikacije:
Jemanju alg naj se izogibajo nosečnice in doječe matere ter bolniki s težavami s ščitnico.


Ali ste vedeli?

 • Rdeča palmarija se za izdelavo prehranskih dopolnil nabira na Irskem, na vzhodni obali Kanade in v Mainu. 
 • Prašek, pripravljen iz rdeče palmarije, se v kulinariki uporablja kot začimba.
 • Na Irskem se rdeča palmarija uporablja namesto tobaka za žvečenje.
 • V ocvrti obliki je odličen nadomestek ocvrte slanine.
 • Vsebuje vse elemente v sledovih, ki so nujno potrebni v prehrani ljudi.
 • Vsebuje več vitaminov od špinače.
 • Ne vsebuje bistvene aminokisline, imenovane triptofan. 

Podobni članki

Fucus alga

Fucus alga

Fucus alga je nekoč veljala za edini prehranski vir joda. Ima protivnetno delovanje, deluje pa tudi .."

AFA klamatske alge

AFA klamatske alge

AFA klamatske alge se zaradi svoje edinstvene sestave uvrščajo med najbolj zdrava in popolna živila .."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani