Članki in enciklopedije

AFA klamatske alge

AFA klamatske alge

AFA klamatske alge

AFA klamatske alge se zaradi svoje edinstvene sestave uvrščajo med najbolj zdrava in popolna živila na svetu. Spoznajte AFA alge in si preberite celoten opis.

Opis

AFA klamatske alge


Kratek opis:
AFA klamatske alge ali organske modrozelene alge so eno izmed najbolj hranljivih živil na planetu. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin, vitaminov in hranil, so AFA alge postale zelo priljubljene v prehrani ljudi. Večina jih je pridelanih v jezeru v južnem Oregonu, kjer se alge nabira od junija do novembra. Ohranijo se najbolj živahni cvetovi, ki se s centrifugiranjem očistijo. AFA se nato prodaja zamrznjena ali pa se suši pri nizkih temperaturah in proda kot prašek. AFA klamatske alge so bogat vir beljakovin, saj vsebujejo kar 70 % rastlinskih beljakovin in imajo višjo raven beta-karotena kot brokoli. Vsebujejo več kot 65 vitaminov, mineralov in encimov ter celoten spekter osmih esencialnih aminokislin in deset neesencialnih. Imajo močno antioksidativno delovanje in delujejo kot adaptogen – snov, ki pomaga telesu zgraditi zaščito pred stresom.


Indikacije za uporabo:

  • AFA klamatske alge se zaradi svoje edinstvene sestave uvrščajo med najbolj zdrava in popolna živila na svetu. Spodbujajo celjenje v primeru fizične poškodbe, regeneracijo telesa po zastrupitvi in nudijo zaščito pred nalezljivimi boleznimi, saj okrepijo delovanje imunskega sistema.
  • AFA alge vsebujejo močan nevrotransmiter, ki v telesu povzroči sproščanje adrenalina in dopamina, s čimer pozitivno vpliva na počutje.
  • AFA klamatske alge imajo zelo pozitivne učinke na koncentracijo. Poleg kardiovaskularne in protibakterijske zaščite stimulirajo delovanje imunskega sistema, imajo sposobnost razstrupljanja telesa, poleg tega pa so znane po svojih antioksidativnih in protivnetnih učinkih.

 

Priporočilo za uporabo:

AFA klamatske alge so na voljo v obliki prehranskega dopolnila.


Stranski učinki:
AFA klamatske alge nimajo stranskih učinkov, pojavila pa se je zaskrbljenost zaradi možne vsebnosti mikrocistina, toksičnega niza modrozelenih alg. S postavitvijo omejitev glede dovoljene vsebnosti mikrocistina v prehranskih dopolnilih z AFA klamatskimi algami je ta zaskrbljenost povsem odveč.


Kontraindikacije:
Uživanju bi se morale izogibati nosečnice in doječe matere. Uživanje v obeh primerih sicer ni prepovedano, vendar pa je odsvetovano, razen, če se je nosečnica oziroma doječa mater predhodno posvetovala s svojim zdravnikom. 


Ali ste vedeli?

  • Modrozelene alge so raznolika skupina preprostih rastlinskih organizmov, najdenih v slani vodi in nekaterih velikih jezerih s sladko vodo.
  • AFA klamatske alge se uporabljajo za izdelavo prehranskih dopolnil. 
  • Pogosto se uporabljajo kot vir prehranskih beljakovin, vitamina B in železa. Uporabljajo se za znižanje telesne teže, zdravljenje hiperaktivnosti, diabetesa, stresa, lajšanje utrujenosti, anksioznosti, depresije in predmenstrualnega sindroma. 
  • Nekatere vrste modrozelenih alg rastejo v slanih vodah, druge pa v sladkih.
  • Nadmorska višina, temperatura in izpostavljenost soncu, kjer modrozelene alge pridelujejo, dramatično vplivajo na kakovost prehranskega dopolnila.
  • Nekateri modrozeleni proizvodi iz alg se pridelujejo pod nadzorovanimi pogoji. Drugi se gojijo v naravnem okolju, kjer so bolj verjetno onesnaženi z mikrocistini, ki jih proizvajajo nekatere bakterije in s težkimi kovinami.
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.