Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Kombu ali Konbu

Kombu ali Konbu

Kombu ali konbu je ena izmed treh najbolj priljubljenih alg na Japonskem. Poleg Kombu sta na Japonskem zelo priljubljeni še algi Nori in Wakame. Spoznajte kombu in si preberite celoten opis...

Kombu ali Konbu


Kratek opis:
Kombu ali konbu je ena izmed treh najbolj priljubljenih alg na Japonskem. Poleg Kombu sta na Japonskem zelo priljubljeni še algi Nori in Wakame. V zadnjem desetletju se je na Japonskem zmanjšala uporaba alge Kombu, medtem pa se je povečala uporaba alge Wakame. V istem času se je uporaba Kombu alge povečala v zahodnem svetu. Ta porast gre pripisati globalizaciji in dejstvu, da so prebivalci Okinave na Japonskem znani po svoji nenavadno dolgi življenjski dobi. 


Kombu je bogat vir karotenoidov, prehranskih vlaknin, beljakovin, esencialnih maščobnih kislin, mineralov, vitaminov in bioaktivnih spojin, kot so polifenoli in polisaharidi. Vsebuje jod, kalij, magnezij, kalcij, železo in jodid. Prav tako je vir algina, ki je deluje kot naravno odvajalo. Tako Nori kot Wakame imata relativno nizko vsebnost joda v primerjavi s Kombu. 


Kombu algo lahko uživamo svežo, posušeno ali v obliki čaja. Kuhanje alge za 15 minut zmanjša vsebnost joda za kar 99%.


Indikacije za uporabo:

 • Raziskave kažejo, da Kombu deluje kot naravno odvajalno sredstvo. 
 • Epidemiološke študije kažejo, da obstaja povezava med nizko stopnjo raka, ki so jo raziskovalci ugotovili na območju Japonske in uživanjem alge Kombu. 
 • Ne obstajajo dokazi, da lahko Kombu prepreči nastanek anemije, vendar pa je bilo ugotovljeno, da se velika količina železa v algi ohrani tudi po kuhanju.
 • Kombu podpira delovanje ščitnice, saj preprečuje nastanek pomanjkanja joda v telesu. 

 

Priporočilo za uporabo:
Kombu je na voljo v obliki prehranskega dopolnila. Če se želimo izogniti prevelikim količinam joda v dopolnilu in morebitni vsebnosti težkih kovin, moramo izbrati prehranska dopolnila priznanega proizvajalca, ki zagotavljajo varno uporabo alge.


Stranski učinki:
Ni znanih stranskih učinkov pri uživanju alge Kombu.


Kontraindikacije:
Posamezniki z alergijami na jod naj se izogibajo uporabi alge. Enako velja tudi za vse bolnike s težavami s ščitnico, doječe matere in nosečnice pa bi se morale pred uporabo posvetovati z zdravnikom. Previdnost pri uporabi velja tudi za bolnike z motnjami strjevanja krvi.


Ali ste vedeli?

 • Šele leta 1867 se je beseda "kombu" prvič pojavila v angleškem jeziku. Trajalo je kar nekaj časa, preden je bil posušen kombu iz Japonske izvožen v druge države v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.
 • Japonska povprečna življenjska doba je približno pet let daljša od ameriških povprečij.
 • Precej dobro znano je, da imajo Japonci dolgo življenjsko dobo, delno zaradi visokega vnosa joda iz morskih alg.
 • Kombu prihaja iz družine Laminariaceae.
 • Najprej je bila na voljo v azijskih prehrambenih trgovinah in restavracijah, danes pa jo je mogoče najti v nekaterih supermarketih, trgovinah z zdravo hrano in specialnih trgovinah.
   

Podobni članki

Litothamnium calcareum

Litothamnium calcareum

Lithothamnium zaradi svoje sposobnosti koncentriranja hranilnih snovi v morski vodi v sebi vsebujejo.."

Irski mah - Chondrus crispus

Irski mah - Chondrus crispus

Irski mah je odlična alternativa želatini, saj deluje kot želirno sredstvo in se lahko uporablja za .."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani