Članki in enciklopedije

Morska solata

Morska solata

Morska solata

Ena porcija morske solate vsebuje zgolj 5 do 20 kalorij in je praktično brez maščob. Vsebuje tudi veliko beljakovin in železa ter visoko vsebnost vlaknin, ki prispevajo k občutku sitosti. Spoznajte morsko solato in si preberite celoten opis.

Opis

Morska solata


Kratek opis:
Morska solata zelena morska alga, ki se pogosto uporablja za pripravo solate in kot dodatek k juham. Ima značilen okus in aromo, vsebuje pa ogromno hranilnih snovi, zaradi katerih je zelo priporočljiv dodatek k vsakodnevni prehrani. Je odličen vir beljakovin, železa, mineralov, vlaknin ter vitaminov A, B in C. Najdemo jo v morjih po vsem svetu, kjer raste v bližini obale. Ima lepe, prosojne, svetlozelene, smaragdne liste, ki so lahko krožni, ovalni ali dolgi in ozki, z valovitim ali zmečkanim robom. V poletnih mesecih še posebej hitro raste


Morska solata se zelo pogosto uporablja kot nadomestek alge nori, saj sušena vsebuje kar 15 % beljakovin ter 50 % sladkorja in škrob. Je odličen vir prehranskih vlaknin. Vsebuje tudi veliko železa, joda, mangana, aluminija in niklja. 


Indikacije za uporabo:

 • Prekomerna telesna teža. Ena porcija morske solate vsebuje zgolj 5 do 20 kalorij in je praktično brez maščob. Vsebuje tudi veliko beljakovin in železa ter visoko vsebnost vlaknin, ki prispevajo k občutku sitosti. 
 • Nadomestek soli. Zrnca morske solate se lahko uporabljajo kot naravna alternativa soli v številnih jedeh. Morska solata pomaga zmanjšati vnos natrija v telo in posledično zmanjšuje tveganje za pojav visokega krvnega tlaka, srčnega napada in kapi.
 • Regulacija krvnega sladkorja. Visoka vsebnost topnih vlaken v morski solati upočasnjuje hitrost prehajanja hrane, s čimer pomaga uravnotežiti absorpcijo glukoze v krvni obtok. 
 • Za razstrupljanje organizma.

 

Priporočilo za uporabo:
Morsko solato si lahko privoščimo v številnih obrokih (juha, zelenjava, tofu, fižol), prav tako pa je na voljo v obliki prehranskega dopolnila. Vključevanje morske solate v vsakodnevno prehrano je dokaj enostavno. 


Stranski učinki:
Večina morskih alg se spira na plažah, kjer pri razpadanju alg nastajajo metan, vodikov sulfid in drugi plini. Kadar v morju razpadajo velike količine morske solate, je ogroženo življenje morskih živali, negativen vpliv pa je mogoče zaznati tudi na zdravje ljudi. Priporoča se uporaba samo tistih prehranskih dopolnil, ki so proizvod priznanega proizvajalca.


Kontraindikacije:
Nosečnice in doječe matere naj se pred pričetkom uživanja posvetujejo s svojim zdravnikom. 


Ali ste vedeli?

 • Morska solata je odlična za spodbujanje delovanja endokrinega sistema.
 • Ima naravno, slano aromo.
 • Na voljo je v sveži in posušeni obliki.
 • Dodana je lahko v solate, juhe, krekerje, čips, prigrizke, omake in prelive, začimbe za ribe in perutnino, krušne drobtine, začimbne mešanice, jedi iz rezancev in veliko drugih jedi.
 • Pigmenti iz morske solate vsebujejo močne antioksidante.
 • Beta-karoten iz morske solate je bistvenega pomena za ohranjanje zdravega vida. 
 • Lotein iz morske solate nas ščiti pred škodljivim vplivom UV žarkov.
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.