Članki in enciklopedije

Ksantan - gumi (Xanthan Gum)

Ksantan - gumi (Xanthan Gum)

Ksantan - gumi (Xanthan Gum)

Ksantan - gumi je uporabljen pri pripravi brezglutenskih jedi, saj veže, zgoščuje in deluje kot naravni emulgator v prehrani. Spoznajte ksantan - gumi in si preberite celoten opis...

Opis

Ksantan - gumi (Xanthan Gum)


Kaj je ksantan gumi?

Ksantan gumi je polisaharid, ki izvira iz fermentacije ogljikovih hidratov, natančneje iz glukoze ali koruznega sirupa. Prepoznamo ga kot bel prašek, ki v vodi nabrekne. Uporablja se v široki paleti kozmetičnih izdelkov in izdelkov za osebno higieno, vključno z izdelki za kopanje, ličili, sredstvi za nego kože in las ter zobno pasto.

Pogosto je uporabljen pri pripravi brezglutenskih jedi, saj veže, zgoščuje in deluje kot naravni emulgator v prehrani, hkrati pa nadomešča vse lastnosti glutena.

Na področju kozmetike ksantan gumi poveča stabilnost in viskoznost emulzij. Dodajamo ga le v majhnih količinah. Ksantan gumi se uporablja tudi za zgoščevanje krem in losjonov ter zgoščevanje izdelkov, ki se sperejo (geli za umivanje obraza in telesa). Je zelo dober vlažilec.


Prednosti uporabe ksantan gumija:

  • Idealna izbira za pripravo brezglutenskih jedi (nadomešča gluten).
  • Veže in zgoščuje.
  • Deluje kot naravni emulgator.
  • Poveča stabilnost emulzij.
     
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov