Članki in enciklopedije

Maltodekstrin (Maltodextrin)

Maltodekstrin (Maltodextrin)

Maltodekstrin (Maltodextrin)

Maltodekstrin se na splošno uporablja kot zgoščevalno sredstvo ali polnilo za povečanje prostornine predelane hrane. Spoznajte maltodekstrin in si preberite celoten opis...

Opis

Maltodekstrin (Maltodextrin)


Kaj je maltodekstrin?

Maltodekstrin je je običajen dodatek v številnih predelanih živilih. Je bel prašek iz koruze, riža, krompirjevega škroba ali pšenice. Čeprav prihaja iz rastlin, je zelo predelan. Da bi ga pripravili, najprej kuhamo škrob, nato pa dodamo kisline ali encime, kot je toplotno stabilna bakterijska alfa-amilaza, da ga še dodatno razgradimo. Nastali bel prašek je topen v vodi in ima nevtralen okus.

Maltodekstrini so tesno povezani s trdnimi snovmi koruznega sirupa, pri čemer je edina razlika njihova vsebnost sladkorja. Obe snovi sta podvrženi hidrolizi, kemijskemu postopku, ki vključuje dodajanje vode za nadaljnjo pomoč pri razgradnji. Po hidrolizi vsebujejo trdne snovi koruznega sirupa vsaj 20% sladkorja, maltodekstrin pa manj kot 20% sladkorja.

Maltodekstrin se na splošno uporablja kot zgoščevalno sredstvo ali polnilo za povečanje prostornine predelane hrane. Je tudi konzervans, ki poveča rok uporabnosti pakiranih živil.

Je poceni in enostaven za proizvodnjo, zato je uporaben za zgoščevanje izdelkov, kot so instant puding in želatine ter omake in solatni prelivi. Prav tako se lahko kombinira z umetnimi sladili za sladkanje proizvodov, kot so konzervirano sadje, sladice in napitki v prahu.


Prednosti uporabe maltodekstrina:

  • Povečuje prostornino predelane hrane.
  • Deluje kot konzervans, ki poveča rok uporabnosti živil. 
     
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov