Članki in enciklopedije

Sončnica (Helianthus annuus)

Sončnica (Helianthus annuus)

Sončnica (Helianthus annuus)

Sončnice spodbujajo zdravje srca in ožilja. Sončnična semena vsebujejo veliko fitosterolov, ki imajo fizikalne lastnosti, podobne zdravemu holesterolu. Spoznajte sončnico in si preberite celoten opis ...

Opis

Sončnica

 

Latinsko ime:

Helianthus anuuss

Uporabni del:

Vsi deli rastline

Druga imena:

Solnčnica, solnčna roža, sončenca

 

Splošni opis in zgodovina:

Sončnica je enoletnica, ki lahko v višino zraste tudi do 3 metre. Prepoznamo jo po močnem, pokončnem in z dlačicami poraslem steblu. Listi so srčaste oblike, v dolžino pa lahko merijo tudi do 40 centimetrov. Njihovi robovi so nazobčani. Cvet sončnice je pravzaprav socvetje, saj je sestavljen iz večjega števila cvetnih listov. Je značilne rumene barve. Poznamo več vrst sončnic. Večletnice na domačih vrtovih niso zelo priljubljene, saj so nagnjene k hitri rasti in so zelo invazivne. Ena izmed njihovih značilnosti je, da se obračajo proti sončni svetlobi. Največje sončnično polje se nahaja v Toskani v Italiji.

Dokazi kažejo, da so sončnico gojila ameriška indijanska plemena po vsej Severni Ameriki že leta 3.000 pred našim štetjem. Nekatera arheološka odkritja nakazujejo, da je bila sončnica udomačena že pred koruzo. Indijanci so iz njenih semen pripravljali kašo in kruh, nekatera plemena pa so semena primešala tudi drugim živilom, kot sta fižol in koruza. Kot gojena rastlina je postala priljubljena šele v 18. stoletju. Leta 1769 je bila zabeležena prva pridelava sončničnega olja.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Sončnica je v prehrani ljudi zelo priljubljena, saj ima mnoge zdravilne učinke. Listi se običajno uporabljajo kot krma za živali.

Semena uporabljamo za pripravo sončničnega olja, lahko pa jih tudi dodajamo različnim jedem ali pa jih uživamo kot prigrizek.

Sončnično olje se uporablja za pripravo zdrave prehrane. Lahko ga dodamo solatam in marinadam, odlično pa je tudi za pečenje.

Ker so semena bogata z vitaminom E, jih lahko uporabimo za pripravo zdravilne maske za obraz. Prgišču sončničnih semen dodamo malo vode, žličko čebeljega medu in žličko čistega rastlinskega olja. Semena zmeljemo. Olje in med raztopimo v vodi, ki ji dodamo zmleta semena. Masko nanesemo na obraz, pustimo delovati 30 minut in speremo.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Sončnice spodbujajo zdravje srca in ožilja. Semena vsebujejo veliko fitosterolov, ki imajo fizikalne lastnosti, podobne zdravemu holesterolu.

Pomanjkanje magnezija lahko povzroči nastanek mnogih zdravstvenih težav, med katerimi so tudi bolezni srca in ožilja, živcev in slabši imunski odziv. Magnezij potrebujemo tudi za pravilno delovanje mišičnega in skeletnega sistema. Najdemo ga v sončničnih semenih.

Sončnična semena vsebujejo tudi selen, ki lajša vnetja.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Sončnična semena vsebujejo veliko prehranskih vlaknin. Če našemu telesu primanjkuje vlaknin, lahko pride do številnih zdravstvenih težav, kot so zaprtost, napenjanje hemoroidi, rak debelega črevesa in mnoge druge težave.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.