Članki in enciklopedije

Črevo

Črevo

Črevo

Hrana se lahko zadrži v tankem črevesju od 1 do 4 ure. V tem času poteka kemična razgradnja hrane (in večina absorpcije). Spoznajte črevo in si preberite celoten opis.

Opis

Črevo

 

Ime organa:

Črevo

Latinsko ime organa:

Intestinum

 

Opis organa:

Črevo je eden izmed najpomembnejših organov v našem telesu, katerega zdravje je zelo pomembno za ohranjanje dobrega splošnega počutja. Je del prebavne cevi oziroma odsek prebavil od vratarja do zadnjika. Pri odraslem človeku meri črevo 8 metrov, zaradi črevesnih resic pa je njegova površina zelo velika, približno 400 m².

Črevo razdelimo na tanko črevo, ki je sestavljeno iz dvanajstnika, teščega črevesa in vitega črevesa in na debelo črevo, ki ga sestavljajo slepič, slepo črevo in kolon. Slednjega delimo še na navzgornji kolon, prečni kolon, navzdolnji kolon in esasto črevo. Na koncu črevesja se nahaja danka, končni del danke pa imenujemo zadnjik.

Naloga črevesja je absorpcija hranil iz prehrane, poleg tega pa črevesje tudi preprečuje vdor strupov v naše telo. Zanimiv podatek je, da kar 60 – 80 % našega imunskega sistema predstavlja črevesje.

 

Bolezni, ki najpogosteje prizadenejo organ:

  • Sindrom razdražljivega črevesja je zelo pogosta motnja v delovanju prebavil, za katero vzrok težav pravzaprav ni znan.
  • Celiakija je bolezen sodobnega časa, pri kateri gre za preobčutljivost na gluten. Pride do okvare tankega črevesja, zaradi česar je zmanjšana absorpcija hranil v telo.
  • Divertikli so mešički, ki se lahko pojavijo na tankem ali debelem črevesju. Običajno ne povzročajo težav, razen, če se iz njih razvije vnetje, imenovano divertikulitis.
  • Hemoroidi so razširitve venskega ožilja ob zadnjiku – lahko so zunanji ali notranji (notranji so zahtevnejši za zdravljenje in povzročajo več težav).
  • Driska sicer ni bolezen, je pa pogost simptom, da se v našem telesu nekaj dogaja. Je posledica pospešenega prehajanja blata skozi črevo.
  • Kronična vnetna črevesna bolezen se deli na ulcerozni kolitis in Chronovo bolezen. Kot pove ime, gre za kronično vnetje črevesja.

 

Simptomi težav z organom:

  • Driska ali zaprtje,
  • napenjanje in bolečine v trebuhu,
  • prisotnost krvi v blatu,
  • utrujenost,
  • izguba telesne teže,
  • pojav izpuščajev na koži,
  • napihnjenost trebuha,
  • otežena rast pri otrocih, mlajših od 5 let,
  • bolečine v sklepih in mišicah,
  • krči,
  • nihanje razpoloženja.

 

Hrana, ki ima ugoden vpliv na organ:

Če želite izboljšati zdravje svojega črevesja, vam svetujemo uživanje naslednjih živil: mandeljnov, špargljev, banan, žit, česna, zelene, artičoke, kivija, gob, ovsa, čebule, soje, pinjenca, jogurta, kefirja, sirov, čičerike, kombuče in jabolčnega kisa.

Najslabša izbira pa so rafinirani (predelani) sladkorji in rafinirana rastlinska olja. Izogibati se je potrebno tudi živilom z visoko vsebnostjo maščob in prepogostemu uživanju ocvrte hrane.

 

Zanimiva dejstva o organu:

  • Hrana se lahko zadrži v tankem črevesju od 1 do 4 ure. V tem času poteka kemična razgradnja hrane (in večina absorpcije).
  • V debelem in tankem črevesju se nahajajo mišice, ki so odgovorne za premikanje hrane skozi črevesje.
  • Debelo črevo je krajše od tankega črevesja.
  • V času našega življenja prebavni sistem obdela približno 50 ton hrane in pijače.
  • Plin, ki nastaja v debelem črevesju, povzroča napenjanje. Večino teh plinov proizvajajo prijazne bakterije, ki živijo v debelem črevesu in nam omogočajo, da lahko absorbiramo različne vitamine in hranila iz hrane, ki jih sicer ne bi mogli absorbirati.
  • Večina prebavnih encimov v tankem črevesju prihaja iz trebušne slinavke.
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.