Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Prostata

Prostata

Če je imel nekdo v družini moškega raka prostate, potem pri tej osebi obstaja povečano tveganje za razvoj raka prostate. Spoznajte prostato in si preberite celoten opis.

Prostata

 

Ime organa:

Prostata

Grško ime organa:

Prostates

 

Opis organa:

Prostata je znana kot največja pomožna žleza moškega reproduktivnega sistema. Nahaja se na spodnjem delu mehurja, po obliki pa spominja na obrnjen stožec oziroma na piramido. Skozi prostato poteka sečnica, skozi katero moški izločajo seč in semensko tekočino.

Naloga prostate je proizvodnja izločkov, ki so del semenske tekočine, sečila pa varujejo pred vnetji. Izločki prostate predstavljajo približno 30 % semenske tekočine. Tekočina, ki jo proizvaja prostata, je sicer vodena, vsebuje pa kalcij, citronsko kislino, lipide in beljakovine.

Če hočemo, da moška semenska tekočina oplodi žensko jajčece, mora biti tekočina, ki jo izloča prostata, rahlo alkalne narave. Poleg tega daje žleza semenski tekočini tudi značilen vonj. Alkalna narava tekočine prostate povečuje gibljivost sperme, zato mora biti pH tekočine med 6 in 6,5.

 

Bolezni, ki najpogosteje prizadenejo organ:

 • Prostatitis je vnetje prostate, ki ga lahko povzročijo bakterije, podobne tistim, ki povzročajo okužbe sečil. Lahko je akutni, kronični ali granulomatični. Običajno se bakterije naselijo v prostati zaradi refluksa (povratka) urina v prostato, pridejo pa lahko tudi iz limfnih poti. Drugi vzroki za nastanek vnetja prostate so še: kateterizacija, cistoskopija (pregled mehurja z endoskopom), kirurški posegi na sečnici ali prostati, ponavljajoče se okužbe sečil in glivične okužbe pri bolnikih z imunsko oslabelostjo.
 • Benigna hiperplazija prostate je povečanje števila normalnih celic v organu, v tem primeru v prostati, zaradi česar postane prostata večja. Pogosto se pojavi pri moških, starih nad 50 let. Pri razvoju te motnje igrajo pomembno vlogo tudi hormoni.
 • Rak prostate je ena izmed najpogostejših bolezni pri moških nad 50. letom starosti, povprečna starost, ki jo lahko moški doseže z omenjeno diagnozo, pa je 72 let. Gre za najpogostejšo vrsto raka, ki se pojavlja pri odraslih moških in drugo najpogostejšo obliko raka, ki se konča s smrtjo. Za dokazovanje je potrebno opraviti biopsijo. K nastanku raka prostate prispevajo kajenje, družinska zgodovina raka prostate in starost nad 50 let.

 

Simptomi težav z organom:

 • Pogosta potreba po uriniranju,
 • potreba po uriniranju tudi ponoči,
 • kri v urinu ali semenskem izlivu,
 • bolečina ali pekoč občutek med uriniranjem,
 • bolečina pri ejakulaciji,
 • bolečine ali togost v spodnjem delu hrbta, bokih, medenici, rektalnem predelu ali v stegnih.

 

Hrana, ki ima ugoden vpliv na organ:

Do zdrave prostate si lahko pomagamo tudi z uživanjem določenih živil. Pomagamo si lahko z brazilskimi oreščki, brokolijem, kajenskim poprom, zelenim čajem, gobami, granatnim jabolkom, bučnimi semeni, lososom in paradižnikom.

Izogibati se je potrebno predelanemu mesu, alkoholu, mlečnim izdelkom in nasičenim maščobnim kislinam.

 

Zanimiva dejstva o organu:

 • V razvitem svetu za rakom prostate ne umre veliko število moških, čeprav vsako leto za boleznijo zboli več kot 100.000 moških.
 • Če je imel nekdo v družini moškega raka prostate, potem pri tej osebi obstaja povečano tveganje za razvoj raka prostate.
 • V zgodnjem stadiju rak prostate ne povzroča popolnoma nobenih simptomov.
 • Vsaka oblika zdravljenja raka prostate ima resna tveganja in resne možne neželene učinke (od nezmožnosti nadzora nad potrebo po uriniranju do izgube erekcije in do poslabšanja zdravja kosti).

Podobni članki

Sečila

Sečila

Sečila so tesno povezana s prebavili, saj skupaj skrbijo za odstranjevanje kemikalij, ki jih telo ne.."

Jetra

Jetra

Jetra so največje razstrupljevalno sredstvo v našem telesu. Iz telesa odstranjujejo škodljive stvari.."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani