Članki in enciklopedije

Baker

Baker

Baker

Baker se v telesu shranjuje v jetrih in ledvicah, absorpcija pa se zgodi v tankem črevesju in želodcu. V telesu je shranjenega zelo malo bakra (manj kot 150 mg). Spoznajte baker in si preberite celoten opis...

Opis

Baker

Prednosti uživanja in vloga v telesu:

Baker je element v sledovih, ki je ključnega pomena za ohranjanje zdravja vseh živih bitij. Gre za relativno majhno skupino kovinskih elementov, ki skupaj z amino in maščobnimi kislinami  ter vitamini sodeluje pri poteku metabolnih procesov. Naše telo ga potrebuje za normalno delovanje možganov, uporablja pa se tudi pri sintezi kolagena. Človeško telo bakra ne more proizvajati samo, zato ga moramo vanj vnesti s pomočjo ustrezne prehrane.

Baker se v telesu shranjuje v jetrih in ledvicah, absorpcija pa se zgodi v tankem črevesju in želodcu. V telesu je shranjenega zelo malo bakra (manj kot 150 mg), izloča pa se predvsem skozi žolč.

 

Pomanjkanje in simptomi:

Pomanjkanje bakra se pojavi zelo redko. Najpogosteje se pojavi pri podhranjenih oziroma slabo prehranjenih ljudeh. Simptomi pomanjkanja bakra so:

  • Slabokrvnost,

  • utrujenost,

  • zmanjšano število belih krvnih celic v telesu,

  • osteoporoza,

  • mravljinčenje, izguba občutka v stopalih in rokah,

  • zmedenost,

  • razdražljivost,

  • depresija,

  • slaba koordinacija,

  • pomanjkanje vitamina B12,

  • pomanjkanje železa,

  • sivi lasje,

  • krčne žile,

  • hemoroidi.

 

Priporočen dnevni odmerek:

Priporočen dnevni odmerek bakra je odvisen od starosti.

  • Otroci (1-6 let) potrebujejo 0,5-1,0 mg bakra dnevno.

  • Otroci (7-14 let) potrebujejo 1,0-1,5 mg bakra dnevno.

  • Mladostniki (15-18 let) potrebujejo 1,0-1,5 mg bakra dnevno.

  • Odrasli ljudje potrebujejo 1,0 – 1,5 mg bakra dnevno.

 

Stranski učinki ali predoziranje:

Baker je v večjih količinah strupen, akutna zastrupitev z bakrom pa se kaže kot slabost, bruhanje in driska. Pojavijo se lahko tudi poškodbe ledvic, anemija in smrt.

Wilsonova bolezen je zelo redek pojav, ki prizadene približno enega izmed 30.000 ljudi. Gre za podedovano motnjo, pri kateri se v možganih ali jetrih kopičijo prekomerne količine bakra. Oseba z Wilsonovo boleznijo ne sme uživati prehranskih dopolnil, ki vsebujejo baker, poleg tega pa mora vrednosti bakra v telesu redno testirati.

 

Dober vir hranil:

Odličen vir bakra so:

  • Ostrige in drugi lupinarji,

  • fižol,

  • oreški,

  • krompir,

  • mesni izdelki (ledvice, jetra),

  • temna listnata zelenjava,

  • suho sadje,

  • kakav,

  • črni poper,

  • kvas.

 

Ali ste vedeli?

Baker je hranilo, ki igra pomembno vlogo pri sintezi hemoglobina, mielina, melanina in kolagena. Pomaga pri zaščiti mielinske ovojnice, ki obdaja živce, in je aktivno vključen v proizvodnjo elastina, elementa vezivnega tkiva, ki ohranja fleksibilnost kože. Našo kožo ohranja mladostno in prožno.

Pomembno vlogo igra tudi pri zagotavljanju normalnega delovanja žleze ščitnice. Prekomerna količina bakra je eden izmed glavnih vzrokov za okvaro ščitnice. Zaradi neuravnotežene hormonske aktivnosti se lahko pojavita hipotiroidizem in hipertiroidizem.  

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov