Članki in enciklopedije

Fosfor

Fosfor

Fosfor

Z uživanjem prehranskih dopolnil z vsebnostjo fosforja lahko povečamo željo po spolnosti, odpravimo pa lahko tudi impotenco in motnje spermijev. Spoznajte fosfor in si preberite celoten opis...

Opis

Fosfor

Prednosti uživanja in vloga v telesu:

Fosfor je mineral, ki ga najdemo v mnogih živilih, hkrati pa je tudi ena najpogostejših snovi v našem vsakdanjem okolju. V telesu ima pomembno vlogo pri zdravju ledvic, kosti, mišic in krvnih žil.

V kombinaciji s kalcijem skrbi za izgradnjo kosti, pomembno vlogo pa ima tudi pri nukleinskih kislinah in celičnih membranah. Vključen je tudi v proizvodnjo energije v telesu.

Kadar so ravni kalcija v telesu previsoke, telo absorbira manj fosforja in obratno. Za pravilno absorbiranje fosforja prav tako potrebujemo tudi vitamin D.

 

Pomanjkanje in simptomi:

Pomanjkanje fosforja v telesu imenujemo hipofosfatemija. Pojavi se takrat, kadar je količina fosforja v krvi prenizka, kar povzroči padec ravni energije. Pojavijo se lahko tudi šibkost mišic, utrujenost in nizka toleranca za telesno vadbo. Ker zmanjšana raven fosforja v telesu sovpada tudi z nizko vsebnostjo kalcija in vitamina D, lahko v daljšem časovnem obdobju pride do šibkih in mehkih kosti, kar vodi k nastajanju bolečin v mišicah in sklepih.

 

Priporočen dnevni odmerek:

Otroci (1-3 let) potrebujejo dnevno 500 mg fosforja.

Otroci (4-6 let) potrebujejo dnevno 600 mg fosforja.

Otroci (7-9 let) potrebujejo dnevno 800 mg fosforja.

Otroci (10-12 let) potrebujejo dnevno 1250 mg fosforja.

Otroci (13-14 let) potrebujejo dnevno 1250 mg fosforja.

Mladostniki (15-18 let) potrebujejo dnevno 1250 mg fosforja, neodvisno od spola.

Odrasli: ženske in moški potrebujejo dnevno 700 mg fosforja. Noseče ženske ga potrebujejo 800 mg dnevno, doječe matere pa 900 mg dnevno.

 

Stranski učinki ali predoziranje:

Visoka koncentracija fosforja v krvi se imenuje hiperfosfatemija. Nekateri simptomi omenjenega stanja so precej podobni simptomov pomanjkanja fosforja. Najpogosteje se namreč pojavijo bolečine v sklepih, mišična bolečina in oslabelost mišic. Ljudje z visoko koncentracijo fosforja v krvi se lahko soočajo s srbenjem in z razdraženimi očmi. Simptomi hujših primerov predoziranja vključujejo tudi hudo zaprtje, slabost, bruhanje in drisko.

 

Dober vir hranil:

Fosfor najdemo v:

  • Svinjini,

  • ribah (trska, losos, tuna),

  • mleku,

  • čokoladi,

  • jogurtu,

  • jajčnem likerju,

  • žitaricah,

  • borovnicah.

 

Ali ste vedeli?

Fosfor nam lahko pomaga pri odpravljanju nekaterih zdravstvenih težav, kot so mišična šibkost, otrplost in podobne bolezni. Normalne ravni fosforja v telesu so odličen način, da ostanemo fit in aktivni. Z uživanjem prehranskih dopolnil z vsebnostjo fosforja lahko povečamo željo po spolnosti, odpravimo pa lahko tudi impotenco in motnje spermijev.

Ustrezne rvani fosforja zagotavljajo normalno delovanje možganov. Mnoge študije povezujejo pomanjkanje fosforja z večjim tveganjem za nastanek kognitivnih motenj in z zgodnjim začetkom nevroloških stanj, kot sta demenca in Alzheimerjeva bolezen.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.