Članki in enciklopedije

Vitamini skupine B - izredno pomembni za psihično počutje.

Vitamini skupine B - izredno pomembni za psihično počutje.

Vitamini skupine B - izredno pomembni za psihično počutje.

Vitamini skupine B so zelo pomembni za zdravje las, nohtov, kože in psihično počutje. Preverite, kateri so simptomi pomanjkanja, tukaj!

Opis

Vitamin B je oznaka za skupino vitaminov. V prehrani nikoli ne najdemo vitamina B posamično, tem več so vedno združeni v celotne skupine. Izraz vitamin izvira iz latinskih besed vita (življenje) in amin (dušik vsebujoči).

 

V skupino vitaminov B spada preko 20 vitaminov. Med najbolj znane pa prištevamo vitamine B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6 (piridoksin), B5 (pantotensko kislino), B3 (niacin), B7 (biotin), folno kislino (B9) in vitamin B12 (kobalamin).

 

Vitamini B imajo veliko vlogo pri:

 • presnovnih procesih, ki se dogajajo v človeškem telesu,
 • živčevju,
 • mišicah,
 • koži,
 • lasem,
 • očem in ustom ter
 • jetrom.

 

Kako prepoznamo pomanjkanje vitaminov B?

Povečane potrebe po vitaminih in mineralih se običajno pojavijo pri:

 • nosečnicah in doječih materah,
 • otrocih in mladostnikih,
 • starejših ljudeh,
 • vegetarijancih,
 • kadilcih,
 • aktivnih športnikih.

 

Pomanjkanje vitaminov B se običajno kaže kot:

 • izpadanje las,
 • hitrejše sivenje,
 • slabokrvnost,
 • depresija,
 • hrapava, razpokana in luskasta koža,
 • potrtost,
 • povečana vrednost holesterola v krvi.

 

Vitamin B1 -  TIAMIN

Vitamin B1 je zelo pomembna hrana za možgane, živce in srce. Hkrati pa ima pomembno vlogo tudi pri povečanju pomnjenja in izboljšanja razpoloženja. Najhitreje lahko za pomanjkanjem tega vitamina trpimo v kolikor uživamo veliko sladkarij ali hitre prehrane. Najdemo ga v kvasu, mesu, neoluščenem rižu, zelenjavi, sadju in oreščkih. Če nam ga primanjkuje, smo utrujeni in razdražljivi. Tudi želodec postane razdražen, kar še poslabša nespečnost, ki se ob pomanjkanju tega vitamina pogosto pojavlja.

 

Vitamin B2 – RIBOFLAVIN

Vitamin B2 sodeluje pri odstranjevanju strapa iz krvi in sproščanju energije v telesu. Pomanjkanje tega vitamina se lahko kaže tudi v motnjah vida, utrujenih in pekočih očeh, zbranostjo ali kožnimi vnetji.

Riboflavin (vitamin B2) običajno prizadane predvsem starejše ljudi. Za vitamin, je značilno, da je zelo občutljiv na svetlobo in lahko že po treh urah na svetlobi, hrana izgubi vitamin B2.

Največ ga najdemo v mleku, kvasu, drobovini, zelenjavi in siru.

 

Vitamin B3 – NIACIN

Vitamin B3 zmanjšuje vsebnost holesterola, vzdržuje zdravje prebavil, lajša bolečine pri migrenah, izboljšuje prekrvavljenost in koži daje zdrav videz. Vitamin B3 je potreben tudi za nastanek spolnih hormonov in živčnega sistema.

Pri pomanjkanju lahko pride do luščenja kože, razpokane in pigmentirane kože na delih telesa, ki so izpostavljeni svetlobi, do mišične slabosti, vrtoglavice in težav s spominom. Nekateri ljudje so alergični na prevelike količine vitamina B3, zato morajo biti pri jemanju še posebej pazljivi.

Najdemo ga kvasu, ribah, polnozrnatih izdelkih, brokoliju, korenju, regratu, paradižniku, krompirju in še bi se našlo.

 

Vitamin B5 – PANTOTENSKA KISLINA

Vitamin B5 je zelo pomemben za naše telo, saj se pomanjkanje vitamina kaže kot utrujenost, depresija, nespečnosti in izguba apetita. Upočasnjuje pa tudi procese staranja in vpliva na vitalnost našega telesa.

Pantotensko kislino vsebujejo mnoga živila, proizvajajo pa tudi bakterije v našem črevesju. Vitamin B5 je topen v vodi in ima ključno vlogo pri procesu pridobivanja energije.

 

Evropska agencija za varnost hrane - EFSA je za vitamin B5 odobrila naslednje zdravstvene trditve, da prispeva k:

 • umski zmogljivosti,
 • sproščanju energije pri presnovi,
 • in presnovi steroidnih hormonov, vitamina D in nekaterih živčnih impulzo.

Do pomanjkanje tega vitamina običajno ne pride, V kolikor pa bi do tega prišlo (npr: podhranjenost) pa so simptmi zbadajoč občutek v stopalih, nespečnost, dovzetnost za okužbe, bruhanje in slabost.

Vitamin B5 največ najdemo v mesu, grahu, avokado, rženi moki, jajcah in stročnicah.

 

Vitamin B6 – PIRIDOKSIN

Vitamin B6 je vpleten v presnovo aminokislin, maščob in ogljikovih hidratov, ki so pomemben vir energije. Potrebujemo ga za dobro kri, imunski sistem in normalno presnovo beljakovin. Tudi Evropska agencija za varnost hrane, EFSA, je za ta vitamin utemeljila trdive da prispeva, k:

 • sproščanju energije pri presnovi in pri presnovi beljakovin in glikogena,
 • delovanju živčnega sistema in psihološkega delovanja
 • delovanju imunskega sistema in zmanjševanju utrujenosti,
 • uravnavanju delovanja hormonov in nastajanju rdečih krvičkov ter
 • pri sintezi cisteina in presnoci homocisteina.

 

Običajno vitamin B6 zaužijemo v zadostnih količinah s prehrano. V kolikor pa pride do pomanjkanja pa lahko to povzroči anemijo, možganske nepravilnosti in epileptične napade, depresijo, zmedenost in dermatitis.

Vitamina B6 največ najdemo v bananah, piščancu, leči, brokoliju, špinači, lososu, krompirju in še bi se našlo.

 

Vitamin B7 – BIOTIN

Vitamin B7 je pomemben predvsem za ohranjanje zdravja krvnih celic, živčnega tkiva, kože, las, znojnic, kostnega mozga in moških spolnih žlezih.

Veliko biotina najdemo v kvasu, jetrih, lososu, cvetači, zelenjavi, stročnicah, korenju, jajcih, sardelah in še bi se našlo.

Pomanjkanje biotina lahko povzroči kožne izpuščaje, izgubo las, povišan holesterol in težave s srcem. Nevrološki simptomi pomanjkanja pri odraslih obsegajo depresijo, brezvoljnost, halucinacije, odrevenelost in mravljinčenje.

 

Vitamin B9 - FOLNA KISLINA

Folno kislino poznamo predvsem kot nekaj povezano z nosečnostjo in zapiranjem nevralne cevi. Ime izhaja iz latinske besede folium, kar pomeni list. Listnata zelenjava je tudi glavni vir folne kisline v prehrani.

Folna kislina poleg tega da jo priporočajo za uživanje v nosečnosti pozitivno učinkuje tudi na bolezni srca, slabokrvnost, raka na materičnem vratu, osteoporozi in depresiji. Sodeluje pri nastajanju serotonina (hormona sreče) ter noradrenalina in dopamina, ki sta odgovorna za prenos živčnih dražljajev

Največ folne kisline je v fižolu, zelenolistni zelenjavi (solati, peteršilju, špinači), pomarančah, jetrih, kvasu, lešnikih, rdeči pesi. Folna kislina je močno občutljiva na visoke temperature in svetlobo, zato sadje in zelenjavo, ki vsebujeta folno kislino, uživamo presno ali pa jih kuhamo res zelo kratek čas.

 

Vitamin B12 – KOBALAMIN

Vitamin B12 ima zelo veliko molekulo in se v vodi slabo topi. Zato ga črevesje težko vsrkava. Pri zdravem človeku se vitamin veže na beljakovinsko snov, ki jo izloča želodčna sluznica. Nastala spojina se dobro topi v vodi in posledično dobro absorbira v črevesje. Glavno skladišče vitamina B12 so jetra. Vegetarijanci, ki se odrekajo tudi mleku in jajcem, pogosto pogrešajo vitamin B12.

 Za gradnjo novih celic, rdečih in belih krvnih telesc, celic v črevesju in lasnih mešičkih je nepogrešljiv vitamin B12 (kobalamin). Pomemben je tudi za ohranjanje zdravega živčevja. Pomanjkanje lahko vodi do vrtoglavice, izčrpanosti, slabokrvnosti in nerednih menstruacij.

Vitamina B12 ne najdemo v nobeni rastlinski hrani, vsaj ne v obliki, ki bi bila primerna za človeški organizem. Če ga morate nadomestiti, se posvetujte s svojim zdravnikom.

 

Sovražniki vitaminov skupine B

Največji sovražnik vitaminov B je sladkor, ki spremeni črevesno floro in zato črevesne bakterije ne ustvarijo več lastnih vitaminov B. Ostali sovražniki pa so še v kolikor imate splošne težave s črevejem, popijete preveč alkohola ali ste kadilec.

Večje količine sladkorja v prehrani močno poškodujejo in spremenijo črevesno floro, zato črevesne bakterije ne ustvarjajo več lastnih vitaminov skupine B.

 

Kaj je B-complex?

B complex je varno in učinkovito prehransko dopolnilo, ki vsebuje na 1 kapsulo:

Vitamin B1, tiamin 1,28 mg (116,3% RDA*);

Vitamin B2 riboflavin 1,40 mg (114,2% RDA*);

Vitamin B6 1,64 mg (117,1% RDA*);

Vitamin B12 kobalamin 1 ug (40% RDA*);

200μg folne kisline (100% RDA*);

Vitamin B5, pantotenska kislina 5,52 mg (92% RDA*);

Vitamin B3, nikotinamid 18 mg (112,5% RDA*);

Vitamin C, askorbinska kislina 60 mg (75% RDA*);

Biotin 150 mg (300% RDA*);

Vitamin E acetat 6,7 mg (55,8% RDA*).

* RDA priporočen dnevni odmerek.

 Prehranski dodatek lahko uživajo tudi nosečnice in doječe matere.

 

Iščete odlično ponudbo Kompleksov vitamina B? Preverite našo ponudbo tukaj »

(Vir: bodieko.si, e-vitamin.si, nutris.org, wikipedija.org, virde.cz)

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.