Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

16. teden nosečnosti

16. teden nosečnosti

Opazimo nohte na prstih nog. Srce ploda dnevno prečrpa precej več krvi kot v prejšnjem tednu, količina krvi pa se bo z razvojem ploda še povečevala. Spoznajte 16. teden nosečnosti in si preberite celoten opis...

16. teden nosečnosti


Kaj se dogaja v 16. tednu?
Pripravite se na rast. V naslednjih nekaj tednih bo plod svojo težo podvojil, prav tako bo zrasel tudi v dolžino. Njegove noge so sedaj že bolj razvite in daljše, glava pa je bolj pokončna, kot je bila v prejšnjem tednu. Opazimo nohte na prstih nog. Srce ploda dnevno prečrpa precej več krvi kot v prejšnjem tednu, količina krvi pa se bo z razvojem ploda še povečevala.


Kako se spremeni življenje ženske?
Vrh maternice je zdaj na sredini med sramno kostjo in popkom, okrogli ligamenti, ki ga podpirajo, pa se z rastjo raztezajo. Nosečnica se v tem tednu počuti dobro, saj nosečnost spremlja manj slabosti in manj nihanj razpoloženja. Prav tako lahko v tem času ženska občuti premikanje ploda, kar je eden izmed najlepših dogodkov v nosečnosti. Kljub temu nekatere ženske gibanja ploda ne občutijo vse tja do 18. tedna nosečnosti, še posebej, če gre za prvega otroka, se lahko izostren občutek pojavi šele v 20. tednu nosečnosti. Premike sprva občutimo kot drobcene mehurčke, ki si pred seboj utirajo pot. V naslednjih tednih se bo gibanje ploda okrepilo in postajalo vse bolj izrazito in pogosto.


Koliko teže moram pridobiti?
Če se je nosečnost začela z normalno telesno težo, si prizadevajte pridobiti 5-6 kilogramov do konca drugega trimesečja. Zdravstveni delavec naj vam pri tem ustrezno svetuje, zlasti, če se je nosečnost začela pri ženski s prekomerno telesno težo ali če ženska nosi dvojčka oziroma trojčke. 


V drugem trimesečju je potrebno zaužiti vsaj 340 dodatnih kalorij dnevno, seveda pa je količina kalorij odvisna od telesne aktivnosti in od telesne mase nosečnice.


Nekatere nosečnice ugotavljajo, da njihova teža prehitro narašča. V tem obdobju se ne smemo poslužiti nizkokalorične diete, saj bi lahko bilo to izjemno nevarno za plod. Prav tako med nosečnostjo ne smemo preskakovati obrokov. Poskusimo lahko z:

 

  • Dan pričnemo s hranljivim zajtrkom, ki vključuje dovolj beljakovin , ogljikovih hidratov, vlaknin in manjšo količino zdravih maščob.
  • Uživajmo zelenjavo, žita, pusto meso, mleko in mlečne izdelke z nizko vsebnostjo maščobe.
  • Izogibajmo se predelanim živilom, pakiranim prigrizkom in sladicam.
  • Uživanje prigrizkov je dovoljeno, le izbrati moramo prave. Dovoljeni prigrizki so korenje, oreščki, sir, navaden jogurt in humus. Privoščimo si lahko tudi drugo sveže sadje in zelenjavo, odlična izbira so jabolka in banane. Tako bomo manj dovzetni za napade lakote.
  • Namesto sokov pijemo vodo. Doma si lahko pripravimo tudi vodo z okusom, če nam navadna voda ne ustreza. Nikar pa ne pijmo že pripravljene vode z okusom, ki vsebuje veliko sladkorja.
  • Redna telesna aktivnost med nosečnostjo je ključnega pomena za ohranjanje zdravja nosečnice in ploda. Poskušajmo vzpostaviti rutino, a z vadbo nikar ne pretiravajmo. Lahko hodimo ali plavamo. Že 20-minutni sprehod z malce bolj hitro hojo lahko povsem zadostuje dnevnim potrebam po telesni aktivnosti. 

 

Želite pridobiti telesno težo?

  • Uživajte suho sadje in živila, ki vsebujejo veliko zdravih maščob.
  • Poleg rednih obrokov si večkrat dnevno privoščimo zdrave prigrizke.
  • V tem času se moramo potruditi za lastno zdravje in za zdravje ploda. Pri težavah s prehranjevanjem se moramo pogovoriti z zdravstvenim delavcem. 

 

Drugo trimesečje je idealno za potovanje, če nosečnost poteka brez zapletov. S partnerjem si privoščita prijeten oddih, saj boste v 3. trimesečju precej utrujeni in si zagotovo ne boste želeli potovanja. Načrtujete lahko tudi druge dejavnosti v naravi, ki pa jih obvezno prilagodite svojim zmožnostim.

 

Podobni članki

17. teden nosečnosti

17. teden nosečnosti

Se počutite malce neuravnoteženo? Ko raste trebuh, se težišče telesa spremeni, zato se nosečnica na .."

15. teden nosečnosti

15. teden nosečnosti

Čeprav veke še vedno pokrivajo oči, lahko zdaj plod zaznava svetlobo. Če bi proti trebuhu posvetili .."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani