Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

15. teden nosečnosti

15. teden nosečnosti

Čeprav veke še vedno pokrivajo oči, lahko zdaj plod zaznava svetlobo. Če bi proti trebuhu posvetili s svetilko, bi se plod premaknil. Spoznajte 15. teden nosečnosti in si preberite celoten opis...

15. teden nosečnosti


Kaj se dogaja v 15. tednu?
Plod je od 14. tedna precej zrasel. Noge rastejo in postajajo daljše od rok, plod lahko premika vse sklepe in okončine. Čeprav veke še vedno pokrivajo oči, lahko zdaj plod zaznava svetlobo. Če bi proti trebuhu posvetili s svetilko, bi se plod premaknil, saj bi se poskušal skriti pred svetlobo. V tem času še ne okuša stvari, vendar pa se brbončice počasi že razvijajo. Zdaj boste lahko s pomočjo ultrazvoka ugotovili, katerega spola je plod. V nekaterih primerih je plod obrnjen tako, da tudi po večkratnih poskusih ni mogoče ugotoviti spola, saj nam je predel s spolovilom prikrit.


Kako se spremeni življenje ženske?
Pojavljajo se razpoloženjska nihanja in simptomi nosečnosti, ki jih prej ni bilo. Zaradi hormonskih sprememb in povečanega pretoka krvi v sluznice se lahko pojavi občutek polnega nosu, ki je zelo nadležen. Ta pojav je pri nosečnicah tako pogost, da si je prislužil ime »nosečnostni rinitis«. Nekatere nosečnice v tem obdobju trpijo zaradi spremenjenega krvnega tlaka.


Od 15. pa do 18. tedna se opravi amniocenteza, s pomočjo katere je mogoče ugotoviti več sto genetskih in kromosomskih motenj. Če ste med čakanjem na rezultate amniocenteze zelo zaskrbljeni, naj vam povemo, da večina žensk z amniocentezo pridobi dobre novice, zato preostanek nosečnosti poteka z manj skrbmi.


V teh dneh se boste tako vi, kot tudi vaš partner, počutili precej stresno. 


Kdaj se plod prične premikati tako, da te gibe občuti tudi nosečnica?
Občutenje prvih premikov ploda je ena izmed najbolj čudovitih stvari v nosečnosti. Kako dolgo boste morali čakati nanje in kaj pravzaprav pričakovati?
Do občutenja plodovih premikov pride med 16. in 22. tednom nosečnosti, čeprav se je plod pričel gibati že med 7. in 8. tednom nosečnosti. Pravi akrobatiki smo lahko priča tudi med ultrazvočnim pregledom. Prve udarce običajno hitro občutijo nosečnice, ki že imajo otroke. Ženska, ki je že bila noseča, lažje loči med premikanjem, ki ga povzroča plod in tistim, ki ga povzročajo plini. Nosečnice z močnejšo postavo premikanje ploda občutijo zelo zgodaj.


Kakšen je občutek?
Nosečnice ta občutek opisujejo na različne načine. Nekatere ga opisujejo kot plavanje ribice v trebuhu, druge pa kot metulje, ki se premikajo znotraj trebuha. Gibi so sprva nežni, zato jih mnogokrat zamenjamo z bolečino zaradi lakote ali s plini v trebuhu. Ko nekajkrat občutimo plodove gibe, zlahka razlikujemo. Kadar sedimo ali ležimo, so občutki premikanja ploda najmočnejši.


Ob koncu drugega trimesečja gibanje ploda postane še bolj izrazito in redno. V tem obdobju moramo biti na premike zelo pozorni, da lahko v primeru nepravilnosti in sprememb pravočasno obvestimo zdravstvenega delavca. Manjši obseg gibanja lahko pomeni težavo, zato je potrebno preveriti, kaj se dogaja. 


Čeprav v tem obdobju še ne moremo klepetati z otrokom, je odličen nasvet za navezovanje stika enosmerni pogovor, pri katerem si nežno gladimo trebuh. S plodom se lahko pogovarja tudi partner. Znajdemo se lahko tako, da na glas prebiramo knjigo ali novice, saj se nam bodo sprva ti pogovori »s trebuhom« zdeli čudni, kasneje pa se nanje zelo navadimo. Otroku s prigovarjanjem pomagamo pri razvijanju jezikovnih spretnosti, ki jih bo kasneje še kako potreboval.  

 

Podobni članki

16. teden nosečnosti

16. teden nosečnosti

Opazimo nohte na prstih nog. Srce ploda dnevno prečrpa precej več krvi kot v prejšnjem tednu, količ.."

14. teden nosečnosti

14. teden nosečnosti

4. teden predstavlja začetek čisto novega obdobja – drugega trimesečja nosečnosti. Plod lahko v tem .."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani