Članki in enciklopedije

5-dnevna bikini dieta

5-dnevna bikini dieta

5-dnevna bikini dieta

Rezervirali smo dopust in kupili kopalke, a si jih ne upamo nositi. Še imamo nekaj časa, da do dopusta oblikujemo svoje telo. Oglejte si jedilnik.

Opis

5-dnevna bikini dieta


Rezervirali smo dopust in kupili kopalke, a si jih ne upamo nositi. Še imamo nekaj časa, da do dopusta oblikujemo svoje telo. V sklopu diete se moramo odreči živilom, ki:

  • Spodbujajo rast kandide, ki povzroči močno željo po uživanju sladkih živil,
  • povzročajo hipoglikemijo (nizko koncentracijo sladkorja v krvi) in povzročajo željo po uživanju sladkih živil,
  • povzročajo preobčutljivost na hrano.

 

Pravila 5-dnevne bikini diete:

  • Razen, če je količina določena, lahko uživamo toliko hrane, kot nam ustreza (ne smemo se počutiti lačni).
  • Na dan je potrebno spiti vsaj 1,5 litra vode ali zeliščnega čaja.
  • Mlečni izdelki so v sklopu diete prepovedani.
  • Prepovedano je uživanje žit, vključno s kruhom in testeninami. Uporabimo lahko rjavi riž.
  • Izogibati se je potrebno predelanim živilom, alkoholu, sladkim prigrizkom in sadju, saj naštete skupine živil dvignejo nivo sladkorja v krvi.
  • Uživamo večje količine probiotičnega jogurta.
  • Beljakovinski zajtrk (jajca) pomeni, da bomo do kosila ostali siti.
  • Vsa živila lahko skuhamo, popražimo, jih pripravimo na žaru ali na pari.
  • Uživamo lahko neomejene količine zelenjave, razen krompirja in gob.
  • Če nam določeno živilo ni všeč, ga lahko zamenjamo z drugim. Pazimo le, da iste priloge (riž, kaša) ne uživamo 2× dnevno.
  • Dieta traja 5 dni, kljub temu pa jo lahko izvajamo 15 dni in nato počasi uvajamo v prehranjevalni režim tudi običajna živila, kot so polnozrnati kruh, krompir in testenine. Pazimo le, da jih ne mešamo z maščobami.

 

1. dan:
Zajtrk: Jajčna omleta s šunko. Pripravimo jo iz 2 - 3 jajc, ½ žličke mešanih začimb, vključno s soljo in poprom in nekaj rezinami šunke. Popečemo jo lahko na manjši količini masla.
Kosilo: Zrezek in solata. Dovoljene so vse vrste mesa in vse velikosti zrezka. Za pripravo solate izberemo zelenjavo po lastni želji.
Večerja: Popečena zelenjava po lastni izbiri in rjavi riž. Kar se tiče zelenjave, so najboljša izbira bučke, korenje, čebula, paprika in zeleni fižol. Dovoljeno je, da jih pripravimo na olivnem olju. 


2. dan:
Zajtrk: Naravni (bio) jogurt.
Kosilo: Solata, pripravljena iz trdo kuhanih jajc, katere koli vrste mesa po lastni izbiri, zelene, čebule, zelene solate, kumar, češnjevega paradižnika in olivnega olja.
Večerja: Jagnječji zrezki z rožmarinom in pražena zelenjava, kot so bučke, paprika in čebula. Jagnjetini lahko dodamo ščepec česna v prahu, pripravimo pa jo na olivnem olju.


3. dan:
Zajtrk: Jajca s slanino, pripravljena na olivnem olju.
Kosilo: Solata, pripravljena iz zelenjave (tokrat lahko uporabimo krompir), ki ji dodamo še jajca in tuno.
Večerja: Polnjene paprike. Paprike napolnimo z rjavim rižem in zelenjavo, dodamo lahko olivno olje. Spečemo jih v pečici.


4. dan:
Zajtrk: Žita za zajtrk, ki vsebujejo samo riž (običajno so v supermarketih na voljo na oddelkih z živili brez glutena).
Kosilo: Solata z rjavega riža. Ko se kuhan rjavi riž ohladi, mu dodamo narezano zelenjavo – fino sesekljane bučke, kumare, čebulo, zeleno in česen. 
Večerja: Piščančje prsi s česnom pečene na žaru ali na olivnem olju, dodamo jim limonin sok, popečeno zelenjavo ali solato.


5. dan:
Zajtrk: Ovsena kaša (najbolje je uporabiti približno 75 g ovsa).
Kosilo: Svinjsko-zelenjavni kebab. Kebaba ne kupimo, temveč si ga pripravimo sami. Od zelenjave lahko dodamo brokoli, papriko, čebulo in paradižnik, meso pa popečemo na olivnem olju. Seveda lahko po želji dodamo katero koli drugo zelenjavo, razen tiste, ki se nahaja na zgornjem »prepovedanem seznamu«.
Večerja: Zrezek iz lososa ali tune. Postrežemo v kombinaciji z zelenjavo po lastni izbiri.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.