Članki in enciklopedije

7 hranil, ki nam najpogosteje primanjkujejo.

7 hranil, ki nam najpogosteje primanjkujejo.

7 hranil, ki nam najpogosteje primanjkujejo.

Že poznate 7 najpomembnejših hranil, ki nam najpogosteje primanjkujejo? Če ne, ste vabljeni, da jih spoznate v tem članku.

Opis

Kalij: Zniževanje krvnega tlaka.

Kalij je ključen. Študije kažejo, da lahko kalij pripomore k ohranitvni zdravega krvnega tlaka, rodovitnosti ter delovanju mišic in živčnega sistema. Veliko kalija najdemo v mleku, krompirju, stročnicah,  avokadu..., in bananah.

 

Magnezij: Preventiva boleznim.

Nizka raven magnezija je lahko povezana z zdravstvenimi težavami, kot so osteoporoza, visok krvni tlak, sladkorna bolezen, mišični krči in bolezni srca. Nevarnost za nizko raven magnezija imajo tudi osebe, ki zaužijejo velike količine alkohola. Veliko magnezija najdemo v špinači, fižolu, grahu, žitaricah..., in oreščkih.

 

Vitamin A: Dvigne vsebnost beta karotena.

Obstajata dve vrsti vitamina A: retinol in karotenoidov. Karotenoid najdemo v mnogih oranžnih in rumenih živil - kot so sladki krompir, korenje.., - kot tudi špinača in brokoli. Vitamin A je ključnega pomena pri podpori vida, zdravega imunskega sistema in rasti tkiva.

 

Vitamin D: Krepi srce in možgane.

Vitamin D je pomemben za razvoj zdravih kosti, mišic in živčnih vlaken kot tudi močan imunski sistem. Vitamin D lahko pridobimo tako, da se izpostavimo soncu ali uživanjem določenih živil. Živila v katerih najdemo vitamin D so ribe, losos, skuše, gobe, jetra, sir..., in rumenjak.

 

Kalcij: Za močne kosti.

Kalcij je dober za zobe in kosti, hkrati pomaga ohranjati tudi delovanje mišič in srčnega ritma. Dober vir kalcija so losos, ohrovt, brokoli, koralni kalcij..., mlečni izdelki.

 

Vitamin C: Dobro za kosti.

Vitamin C, najdemo v mnogi zelenjavi in sadju. Vitamin C krepi rast kosti in tkiva. Kot antioksidant pa pomaga zaščititi celice pred poškodbami.  Nekatere študije kažejo, da lahko visoki odmerk (2000 miligramov na dan) skrajša trajanje simptomov prehlada.

 

Vlaknine: Prebavni sistem.

Vlaknine iz žita, fižola in podobnih živil so zelo koristna za zdravje. Pomagajo zniževati holesterol in izboljšati črevesno pravilnost, kar lahko zmanjša tveganje za bolezni srca, sladkorno bolezen in nekatere vrste raka.

(Vir: webmd.com)

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov