Članki in enciklopedije

Folna kislina (vitamin B9)

Folna kislina (vitamin B9)

Folna kislina (vitamin B9)

Folna kislina je pogosta pri uporabi prehranskih dopolnil. Uživanje je priporočeno zlasti za nosečnice, ima pa še druge številne učinke.

Opis

Kaj je folna kislina?

Folna kislina imenovana tudi vitamin b9 in folat izhaja iz latinske besede "fplium", kar pomeni list. Listnata zelenjava je namreč tudi glavni vir folne kisline v prehrani.

Folna kislina je pomembna pri številnih procesih v človeškem organizmu – pri sintezi, popravljanju in metilaciji DNK, poleg tega sodeluje kot koencim pri biokemijskih reakcijah v telesu, kjer se prenašajo skupine z enim ogljikovim atomom. Še posebej pomembna je pri hitrih celičnih delitvah in rasti v nosečnosti in otroštvu.

Folna kislina je pogosta sestavina prehranskih dopolnil. Uživanje tega vitamina je priporočeno zlasti za nosečnice in pri celjenju ran.


Kje se uporablja folna kislina?

  • Za zdrav razvoj ploda v nosečnosti,
  • celjenje ran,
  • tvorbe rdečih krvnih celic,
  • za zdrav živčni sistem,
  • za visok krvni tlak
  • proti težavam srca in ožilja,
  • ima preventivni učinek pred nekaterimi vrstami raka.


Primeri bolezni, pri katerih se dodatno uporablja folna kislina:

  • srčna aritmija,
  • visok krvni tlak,
  • pljučni rak,
  • rak materničnega vratu,
  • rektalnega raka,
  • rak kolona.


Pomanjkanje folne kisline se manifestira skupaj s pomanjkanjem drugih vitaminov skupine B. Pri akutnem pomanjkanju grozi driska, Megaloblastična anemija (ko kostni mozeg proizvaja izredno preveč nezrelih rdečih krvnih celic) in slabi rasti otrok.

Največje pomanjkanje folne kisline večinoma trpijo alkoholiki, ljudje, ki uporabljajo droge, za zdravljenje raka ali absorpcijske bolezni in osebe, ki prejemajo dolgoročno zdravilo za epilepsijo.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov