Članki in enciklopedije

BCAA (razvejane aminokisline)

BCAA (razvejane aminokisline)

BCAA (razvejane aminokisline)

BCAA je popolno prehransko dopolnilo za ljudi, ki želijo ob izgubi maščob ohraniti čim več mišične mase. Športnikom pomagajo povečati moč. Spoznajte BCAA in si preberite celoten opis.

Opis

BCAA (razvejane aminokisline)

 

Prednosti uživanja in vloga v telesu:

BCAA ali razvejane aminokisline so priljubljeno prehransko dopolnilo, ki se uporablja predvsem med športniki. Šlo naj bi za popolno prehransko dopolnilo za ljudi, ki želijo ob izgubi maščob ohraniti čim več mišične mase. Športnikom pomagajo povečati moč, zmanjšati telesno utrujenost in pospešiti izgubo maščob. Gre za največjo kombinacijo aminokislin, ki predstavljajo kar 35 % mišičnih beljakovin. Prehranska dopolnila z vsebnostjo BCAA so na trgu na voljo že vse od leta 1996, vendar so bila sprva namenjena zdravljenju bolezni jeter, kot je ciroza. Glavna sestavina BCAA so levcin, izolevcin in valin, ene izmed najpomembnejših devetih esencialnih aminokislin, ki jih naše telo ne more proizvesti samo, kar pomeni, da jih moramo v telo vnesti z uživanjem ustrezne prehrane.

Od drugih aminokislin se BCAA razlikujejo predvsem po svoji strukturi, saj jih sestavlja razvejana veriga atomov, druge aminokisline pa sestavlja obročasta ali ravna veriga atomov.

 

Pomanjkanje in simptomi:

K pomanjkanju aminokislin so nagnjeni predvsem tisti posamezniki, ki se držijo vegetarijanskega načina prehranjevanja. Večje količine aminokislin potrebujejo aktivni športniki. Najpogostejši simptom pomanjkanja aminokislin v telesu je kronična utrujenost, izgubimo pa lahko tudi večji del mišične mase.

 

Priporočen dnevni odmerek:

Kapsule naj bi vzeli med treningom ali pred in po treningu. Običajno se jemlje med 5 in 10 kapsul BCCA trikrat dnevno, vendar pa je potrebno upoštevati navodila proizvajalca, ki so navedena na embalaži prehranskega dopolnila BCCA.

 

Stranski učinki ali predoziranje:

Prekomerna uporaba BCAA lahko ima neželene stranske učinke, kot sta zmanjšanje telesne učinkovitosti in povečanje tveganja za sladkorno bolezen tipa 2. Običajno se BCAA iz telesa hitro izloči, v visokih koncentracijah pa je lahko kombinacija aminokislin tudi strupena. Prehransko dopolnilo BCAA namreč zvišuje raven amonijaka v krvi, zato je potrebno dosledno upoštevati navodila glede priporočenega dnevnega odmerka.

 

Dober vir hranil:

Najboljši viri aminokislin so živila, bogata z beljakovinami, kot so rdeče meso, ribe, mlečni izdelki, sirotka in jajca. Dodatki aminokislin, kot je BCAA, so odlična alternativa za nadomeščanje pomanjkanja v primeru, da oseba ne uživa dovolj živil, bogatih z beljakovinami.

 

Ali ste vedeli?

Uživanje BCAA lahko pomaga zmanjšati telesno in duševno utrujenost. BCAA lahko prav tako odpravi bolečine v mišicah po naporni telesni vadbi. Nekatere raziskave kažejo, da kombinacija aminokislin pripomore k zmanjšanju ravni sladkorja v krvi, druge raziskave pa kažejo, da nam lahko BCAA pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov, koristen učinek pa naj bi imela tudi na jetra.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.