Različni kalkulatorji

L-metionin

L-metionin

Žveplo iz L-metionina lahko telo uporabi za tvorbo dragocene spojine, znane kot S-adenozil-L-metionin, ki ima protivnetno delovanje. Spoznajte L-metionin in si preberite celoten opis.

L-metionin

 

Prednosti uživanja in vloga v telesu:

L-metionin je esencialna aminokislina, ki je naše telo ne more proizvesti samo, pa vendar ima v telesu zelo pomembno vlogo. Poleg tega, da je gradnik beljakovin, ima še nekaj edinstvenih lastnosti. Deluje namreč kot dobavitelj žvepla - je ena izmed dveh aminokislin, ki v svoji molekuli vsebujeta žveplo (druga takšna spojina je L-cistein). Molekule, ki vsebujejo žveplo, imajo različne funkcije, vključno z zaščito telesnih tkiv, spreminjanjem DNK in vzdrževanjem pravilnega delovanja vsake telesne celice.

Poleg tega ima L-metionin v človeškem telesu tudi druge pomembne funkcije. Pri zastrupitvi z acetaminofenom metionin preprečuje, da bi produkti razgradnje acetaminofena poškodovali jetra. Deluje kot antioksidant in pomaga zaščititi poškodovana tkiva.


Pomanjkanje in simptomi:

V primeru pomanjkanja se pojavijo težave pri izgradnji aminokislin, razstrupljanju telesa, sintezi vitaminov in pri presnovnih procesih. Pogosteje se pojavljajo kožna obolenja, tvorba kolagena je upočasnjena, opaziti pa je mogoče tudi težave pri izgorevanju maščob.


Priporočen dnevni odmerek:

Človeško telo potrebuje približno 13 – 16 mg na kilogram telesne teže na dan. Pri telesni teži 75 kg to pomeni od 975 do 1.200 mg L-metionina dnevno. 


Stranski učinki ali predoziranje:

V primeru predoziranja se pojavijo stranski učinki, kot so omotica, zaspanost in spremembe krvnega tlaka. Jemanje priporočenih dnevnih odmerkov L-metionina pri zdravih ljudeh nima stranskih učinkov, težave se pojavijo zgolj pri jemanju izjemno visokih odmerkov.


Dober vir hranil:
Najdemo ga v:

  • Jajcih,
  • sezamovih semenih,
  • brazilskih oreščkih,
  • ribah,
  • mesu,
  • žitnih zrnih,
  • sadju, zelenjavi in stročnicah (manjše količine).

 

Ali ste vedeli?
Žveplo iz L-metionina lahko telo uporabi za tvorbo dragocene spojine, znane kot S-adenozil-L-metionin, ki ima protivnetno delovanje.

Podobni članki

Karnitin

Karnitin

Za jemanje prehranskih dopolnil s karnitinom se odločajo predvsem športniki. Dodatki naj bi izboljša.."

Karnozin

Karnozin

Ene izmed zadnjih raziskav kažejo, da nam lahko karnozin pomaga pri izboljšanju spomina in sposobnos.."

Copyright © 2012 - 2023 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani