Članki in enciklopedije

Rožni koren (Rhodiola Rosea)

Rožni koren (Rhodiola Rosea)

Rožni koren (Rhodiola Rosea)

Rožni koren ima sposobnost povečevanja proizvodnje naravnih celic ubijalk, ki pomagajo telesu v boju proti različnim boleznim, s čimer stimulira delovanje imunskega sistema in nas ščiti pred okužbami. Spoznajte rožni koren in si preberite celoten opis ...

Opis

Navadni rožni koren

Latinsko ime:

Rhodiola Rosea

Uporabni del:

Korenina

Druga imena:

Rožni koren, zlati koren

 

Splošni opis in zgodovina:

Rožni koren je trajnica z rumenimi cvetovi, ki raste v Sibiriji. Uspeva v hladnem in suhem podnebju, pogosto pa ga najdemo na visokih nadmorskih višinah.

Korenina rastline ima okus in vonj po vrtnicah, po čemer je rožni koren dobil ime – latinsko ime Rhodiola izhaja iz grške besede rhodon, ki pomeni vrtnica.

Dolga stoletja so ga uporabljali za zdravljenje različnih bolezni in tegob. Med drugim so ga kitajski cesarji in Vikingi uporabljali kot sredstvo za povečanje telesne in duševne moči.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Rožni koren lahko uporabimo za pripravo čaja. Pripravimo ga tako, da zdrobljeno korenino rastline prelijemo s skodelico vrele vode in ga po štirih urah precedimo. Če je okus premočan, lahko čaju dodamo sadni sok ali zeliščni čaj.

Uporabimo ga lahko tudi za pripravo tinkture. Pripravimo jo tako, da s 150 ml čiste vodke prelijemo 30 g zmlete korenine rožnega korena, dobro pretresemo in pustimo stati 3–5 dni. Nato tinkturo precedimo.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Rožni koren ima ugoden učinek na nadledvične žleze. Je odlično sredstvo za povečanje telesne moči in vzdržljivosti, zaradi česar je še posebej priljubljen med športniki. Pomaga nam pri soočanju s stresom, izboljšuje razpoloženje ter zmanjšuje simptome depresije in tesnobe. Uporabljamo ga lahko kot tonik za izboljšanje splošnega počutja. Na um deluje sproščujoče, zato ga lahko uporabimo tudi za zdravljenje glavobola in celo migrene. Ima sposobnost povečevanja proizvodnje naravnih celic ubijalk, ki pomagajo telesu v boju proti različnim boleznim, s čimer stimulira delovanje imunskega sistema in nas ščiti pred okužbami. Z njim si lahko pomagamo tudi pri doseganju boljše koncentracije in spomina, lajšanju utrujenosti, zmanjševanju simptomov menopavze in hitrejšem okrevanju po naporni telesni vadbi.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Številne nove študije potrjujejo, kar so vedeli že stari kitajski cesarji – rožni koren deluje spodbudno na telo in duha. V eni izmed študij, ki so jo izvajali na Švedskem, so potrdili vpliv rožnega korena na zmanjšanje utrujenosti, povečanje mentalne sposobnosti in zmanjšanje nivoja stresnega hormona kortizola v krvi.

Več kot 300 študij kaže, da ima rožni koren antistresne in protidepresivne lastnosti in v nasprotju z zdravili nima večjih stranskih učinkov. Zdravila za omenjene težave pogosto povzročajo motnje spanja, prebavne motnje, spolne motnje in nove motnje razpoloženja, česar pri rožnem korenu niso opazili.

Uporabniki rastline poročajo o izboljšanju razpoloženja, povečanju energije, zmanjšanju stresa in izboljšanju spanja.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.