Članki in enciklopedije

Eterično olje žajblja

Eterično olje žajblja

Eterično olje žajblja

Žajbelj očisti telo in duha ter pričara sproščujoče vzdušje v prostoru. Deluje kot tonik in ima učinek hlajenja. Spoznajte eterično olje žajblja in si preberite celoten opis.

Opis

Eterično olje žajblja

 

Opis:
Žajbelj je visoko cenjena rastlina, ki se je nekoč uporabljala za konzerviranje, pogosto pa se je uporabljal tudi za obogatitev mesa. Še danes ima pomembno vlogo v kulinariki. Cenili so ga že Rimljani, ki so nabiranje žajbljevih listov spremenili v pravi obred. Eterično olje žajblja se tradicionalno uporablja za osvežitev prostora, za lajšanje bolečin pri vnetem grlu in za izboljšanje zdravja ustne votline.


Žajbljevo eterično olje ima oster, močan zeliščni vonj, ki se je velikokrat uporabljal v ceremonialne namene, ljudje pa so ga uporabljali tudi zaradi njegovih terapevtskih lastnosti.


Žajbelj očisti telo in duha ter pričara sproščujoče vzdušje v prostoru. Deluje kot tonik in ima učinek hlajenja. V duhovnem svetu se eterično olje žajblja uporablja za očiščenje prostorov, v nekaterih kulturah pa verjamejo, da ima eterično olje žajblja zelo močno energijo, ki nas lahko očisti negativne energije in v nas privabi pozitivno energijo.


Dobro se ujema z: 
Eteričnim oljem limone, mirte, sivke, brina, pomaranče, muškatne kadulje, geranije, citronele, cedre in bergamotke.


Pridobiva se:
S parno destilacijo listov in cvetočih vršičkov žajblja (Salvia lavandulaefolia).


Vonj:
Močan svež in zeliščni vonj.


Nasveti za uporabo:

  • Eterično olje žajblja je preprosto za uporabo v difuzorju, saj ga lahko kombiniramo s številnimi drugimi eteričnimi olji. Ima privlačen vonj, ki se odlično ujame z vonjem evkaliptusa, rožmarina in sivke.
  • Če želimo v prostoru ustvariti okolje, primerno za meditacijo, lahko uporabimo žajbelj. Prav tako ga uporabimo kadarkoli želimo iz prostora pregnati negativno energijo in vanj priklicati pozitivno energijo. 
  • Kapljico eteričnega olja žajblja lahko nanesemo na dlani in jih med seboj podrgnemo. Vdihovanje nam bo pomagalo očistiti dihalne poti, ki so prizadete zlasti v zimskih mesecih. 
  • Žajbelj ima protimikrobni učinek, zato ga lahko dodajamo v kreme za nego kože, uporabimo pa ga lahko tudi za čiščenje površin v prostorih. Nekaj kapljic eteričnega olja žajblja primešamo vodi in zmes uporabimo za čiščenje.

 

Opozorilo:
Eterično olje žajblja ni strupeno in običajno ne draži kože. Nosečnice, doječe matere in otroci naj se uporabi tega eteričnega olja izogibajo, razen če je zdravnik svetoval drugače. Primerno samo za zunanjo uporabo.


Zanimivosti:
Sežiganje listov žajblja se že vrsto let uporablja za preganjanje negativne energije iz prostorov. Uporabimo ga lahko za osveževanje in čiščenje prostorov po bolezni ali okužbi. Žajbelj nam pomaga pri izkašljevanju, zato bi si morali pripraviti inhalacijo z namenom čiščenja sluzi iz dihalnih poti. S pomočjo žajblja se lahko znebimo še tako nadležnega prehlada in drugih sezonskih okužb.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.