Članki in enciklopedije

Eterično olje zvezdastega janeža

Eterično olje zvezdastega janeža

Eterično olje zvezdastega janeža

Stari kitajski zdravniki so eterično olje uporabljali kot pomoč pri prebavi, prehladu, gripi, bolečinah v mišicah, revmatizmu in slabem zadahu. Spoznajte eterično olje zvezdastega janeža in si preberite celoten opis.

Opis

Eterično olje zvezdastega janeža

 

Opis:
Zvezdasti janež ima dolgo in zanimivo zgodovino uporabe. Uporabljal se je za odišavljenje oblačil kraljev, pa tudi za izboljšanje okusa številnim jedem. Ljudje so verjeli, da lahko zvezdasti janež prežene grde sanje, če ga pred spanjem položimo pod blazino. Eterično olje zvezdastega janeža je bilo že v zgodovini zelo cenjeno, zato sodi med eterična olja, ki jih preprosto moramo spoznati.


Stari Egipčani so eterično olje zvezdastega janeža uporabljali za lajšanje težav s pljuči, verjeli pa so, da lahko zvezdasti janež »osveži srce«. 
Stari kitajski zdravniki so eterično olje uporabljali kot pomoč pri prebavi, prehladu, gripi, bolečinah v mišicah, revmatizmu in slabem zadahu. Je odlično naravno sredstvo za lajšanje suhega kašlja, saj spodbuja izkašljevanje. Za neverjetne antispazmodične lastnosti eteričnega olja zvezdastega janeža poskrbita komponenti anetol in estragol.


Eterično olje zvezdastega janeža deluje kot antiseptik (ubija bakterije in klice), pomaga pri odpravljanju krčev in živčnosti, ekspektorans (olajša izkašljevanje), spodbuja laktacijo pri doječih materah, spodbuja krvni obtok, izločanje hormonov in sproščanje encimov ter skrbi za zdravje žolča.

 

Dobro se ujema z: 
Eteričnim oljem cedre, pomaranče, sivke, nerolija, geranije in kafrovca ali ho-wooda.


Pridobiva se:
S parno destilacijo posušenih plodov in semen zvezdastega janeža (Illicium verum).


Vonj:
Izrazit sladkast, začimbni vonj.


Nasveti za uporabo:

  • Eterično olje zvezdastega janeža se za razliko od večine drugih eteričnih olj NE uporablja za nego kože, razen za masaže.
  • Za spodbujanje laktacije vmešamo 1 kapljico eteričnega olja zvezdastega janeža k nosilnemu olju in z njim masiramo prsi.
  • Pri težavah z dihali lahko olje zvezdastega janeža vdihujemo neposredno iz stekleničke, si pripravimo kopel ali pa inhalacijo.
  • Kot pomoč za prebavo naj bi se eterično olje zvezdastega janeža uporabljalo tudi notranje, vendar je predhodno potreben posvet z zdravnikom oziroma aromaterapevtom.
  • Eterično olje lahko uporabimo v difuzorju skupaj z ostalimi kompatibilnimi eteričnimi olji.

 

Opozorilo:
Eterično olje zvezdastega janeža lahko draži kožo, zato ga uporabljamo samo v kombinaciji z nosilnim oljem v nizkih koncentracijah. Nosečnice in doječe matere naj se pred uporabo posvetujejo z zdravnikom. Prav tako je potreben posvet, če želimo olje uporabljati notranje.


Zanimivosti:
Zvezdasti janež je evolucijsko gledano ena najstarejših rastlin na svetu. Kot zanimiv podatek lahko navedemo dejstvo, da se eterično olje zvezdastega janeža uporablja pri izdelavi tradicionalne grške žgane pijače, imenovane uozo. Anetol je spojina, ki daje zvezdastemu janežu zelo močan vonj, po čemer se zvezdasti janež tudi ločuje od navadnega – vrtnega janeža.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.