Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Ašvaganda (Withania Somnifera)

Ašvaganda (Withania Somnifera)

Rastlina vsebuje veliko antioksidantov, ki se borijo proti prostim radikalom. Naravni antioksidanti, kot so vitamin E, vitamin C in beta karoten lahko pomagajo pri lovljenju prostih radikalov, ki nastajajo v začetku in med napredovanjem Alzheimerjeve bolezni. Spoznajte ašvagando in si preberite celoten opis ...

Ašvaganda

Latinsko ime:

Withania Somnifera

Uporabni del:

Korenina, list, seme

Druga imena:

Indijski ženšen, indijski ginseng

 

Splošni opis in zgodovina:

Ašvaganda je zimzeleni oleseneli grm, ki zraste v višino šestih metrov. Ima sivo steblo in ovalne liste z rumenim ali zelenim cvetjem in rdeče jagode. Uspeva v toplem in sončnem podnebju z manjšimi količinami vode. Deluje kot adaptogen, kar pomeni, da jo lahko uporabljamo za pomiritev.

Ašvaganda domuje v Indiji, najdemo pa jo tudi v Avstraliji, Aziji in Afriki. V Indiji njene zdravilne prednosti koristijo že 4000 let. Je zelo pomembno zelišče v ajurvedi, tradicionalni indijski medicini. V sanskrtu ime ašvaganda pomeni »vonj po konju«, saj ima korenina rastline prav takšen vonj. V Afriki so rastlino uporabljali za zdravljenje vročine in vnetij.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Ašvagando lahko uporabimo za pripravo čaja. Potrebujemo 3–6 gramov posušene korenine, ki jo potopimo v skodelico vrele vode in pustimo vreti približno 15 minut. Korenino vzamemo iz vode s pomočjo prijemala in tekočino precedimo skozi cedilo. Na dan lahko popijemo do tri skodelice čaja, pripravljenega iz korenine ašvagande.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Ašvagando uporabljamo za podporo in revitalizacijo telesnih funkcij. Pogosto se srečujemo s stresom, ki lahko vpliva na pojav utrujenosti in težav s spanjem – odpravimo ga lahko s spodbudnim učinkom ašvagande, ki podpira zdravje živčnega sistema. Uporabljamo jo za podpiranje zdravega imunskega sistema, pomirjanje, podpiranje zdravega reproduktivnega sistema, povečevanje energije in vitalnosti in ohranjanje zdravih sklepov.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Ašvaganda je za raziskovalce precej zanimiva rastlina. V nedavno opravljenih študijah so ugotovili, da rastlina podpira delovanje imunskega sistema tudi med kemoterapijami in obsevanjem. Podpira tudi zdravo raven holesterola in ima antioksidativne lastnosti.

Uživanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo ašvagando, povečuje število spermijev in njihovo gibljivost, hkrati pa privede tudi do povečane ravni testosterona.

Ašvaganda ima velik vpliv tudi na ščitnico. Pomaga lahko ljudem s pomanjkljivim ali pretiranim delovanjem ščitnice. Ščitnici koristi tudi tako, da zmanjšuje peroksidacijo lipidov s spodbujanjem odstranjevalcev prostih radikalov, ki povzročajo poškodbe celic. Ti rezultati kažejo, da je ašvaganda koristna za zdravljenje hipotiroidizma. Na milijone ljudi ima težave z delovanjem ščitnice in morda je prav ašvaganda rešitev, ki jo iščemo.

Rastlina vsebuje veliko antioksidantov, ki se borijo proti prostim radikalom. Naravni antioksidanti, kot so vitamin E, vitamin C in beta karoten lahko pomagajo pri lovljenju prostih radikalov, ki nastajajo v začetku in med napredovanjem Alzheimerjeve bolezni.

Podobni članki

Rožni koren (Rhodiola Rosea)

Rožni koren (Rhodiola Rosea)

Rožni koren ima sposobnost povečevanja proizvodnje naravnih celic ubijalk, ki pomagajo telesu v boju.."

Acai jagode (Euterpe oleracea)

Acai jagode (Euterpe oleracea)

Novejše raziskave potrjujejo vpliv acai jagod na upočasnitev procesa staranja, kar lahko pripišemo v.."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani