Članki in enciklopedije

Folna kislina za zdrav razvoj ploda

Folna kislina za zdrav razvoj ploda

Folna kislina za zdrav razvoj ploda

Raziskave kažejo, da ženske, ki jemljejo folno kislino, zmanjšujejo tveganje za nastanek prirojene napake, imenovane defekt nevronske cevi.

Opis

Raziskave kažejo, da ženske, ki jemljejo folno kislino, zmanjšujejo tveganje za nastanek prirojene napake, imenovane defekt nevronske cevi.

 

  1. Kaj je defekt (napaka) nevronske cevi?

Najpogostejša vzroka za nastanek defekta nevronske cevi sta spina bifida (hrbtenica se ne razvija normalno) in anencefalija (lobanja in možgani se ne razvijajo pravilno). Obe stanji lahko preprečimo z rednim in pravočasnim jemanjem folne kisline.

 

  1. Kaj je folna kislina?

Folna kislina, imenovana tudi folata ali folacin, je vitamin. Najdemo jo tudi v nekaterih vitaminskih tabletah.

 

  1. Kako se lahko prepričam, da mojemu telesu ne primanjkuje folne kisline?

Vse ženske, ki v kratkem nameravajo zanositi, bi morale jemati folno kislino. Dobimo jo lahko tudi iz nekaterih živil, vendar na ta način ne zaužijemo zadostne količine. Priporočljivo je jemanje vitaminov, ki vsebujejo folno kislino.

Primeri živil, ki vsebujejo folno kislino:

  • zrna (polnozrnat kruh),
  • temnozelena zelenjava (špinača, brokoli),
  • meso (jetra),
  • fižol in leča.

 

  1. Zakaj jemati folno kislino že pred zanositvijo?

Napake nevralne cevi se pojavijo od 25 do 29 dni po tem, ko ženska zanosi. V tem času se marsikatera ženska še ne zaveda, da je noseča.

Ker pride do napak zelo zgodaj, bi morali pričeti jemati folno kislino pred zanositvijo. Najbolje je, da jo pričnete jemati takrat, ko prenehate z jemanjem kontracepcijskih tabletk.

V obdobju nosečnosti so potrebe po folni kislini večje, zato bi morali z jemanjem nadaljevati.

 

  1. Koliko folne kisline moram vzeti?

Folno kislino bi morali pričeti jemati že tri mesece pred zanositvijo. S tem namreč zmanjšamo možnost za nastanek anomalij ploda, kot so prirojene bolezni srca, težave s sečili, napake udov in pediatrične oblike raka.

Folna kislina pomaga pri proizvodnji in vzdrževanju novih celic in je pomembna v zgodnjih embrionalnih in fetalnih obdobjih, predvsem zaradi hitre delitve celic.

Vsaj 5% otrok se rodi s prirojenimi anomalijami.

Ženske brez zdravstvenih težav, ki imajo načrtovano nosečnost, morajo jemati 0,4-1,0 mg folne kisline 2-3 mesece pred zanositvijo in v poporodnem obdobju.

Ženske z okrnjenim zdravjem ali posebnimi zdravstvenimi stanji, kot sta diabetes in debelost, naj pričnejo z jemanjem 5 mg folne kisline.

 

  1. Ali obstajajo pregledi, s katerimi ugotovimo defekt nevralne cevi?

Vse nosečnice opravijo krvni test in ultrazvok za ugotavljanje prisotnosti defekta nevralne cevi. Preiskave se opravijo v 3.-6. mesecu nosečnosti.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov