Članki in enciklopedije

5-dnevna dieta za boljše počutje

5-dnevna dieta za boljše počutje

5-dnevna dieta za boljše počutje

5-dnevna dieta za boljše počutje je idealna rešitev, kadar nam primanjkuje energije in motivacije za raznovrstna opravila. Oglejte si jedilnik.

Opis

5-dnevna dieta za boljše počutje


Želite tehtati manj in se počutiti bolje? Rešitev je pestra 5-dnevna dieta za boljše počutje.


1. dan
Zajtrk: Ovsena kaša s svežim ali odmrznjenim sadjem, čaj ali kava (dodamo lahko sojino mleko brez maščob.
Malica: 1 manjša koruzna tortilja s svežo zelenjavo ali zelenjavo, pripravljeno na žaru (čebula, zelena paprika, paradižnik), 1 pomaranča ali 2 mandarini.
Kosilo: 2 skodelici mešane zelenjave, narezane, začinjene z balzamičnim kisom. Solato lahko pripravimo tudi iz sadja, sicer pa je najbolje izbrati sladki krompir, rdečo papriko, kumare, rdeče zelje in rdečo čebulo.
Malica: 1 jogurt brez dodanega sladkorja, v katerega dodamo na koščke narezano banano. Najboljša izbira je grški jogurt. Namesto banane lahko jogurtu dodamo jagode.
Večerja: Solata, pripravljena iz sezonskih pridelkov in svežih zelišč, popečen lososov zrezek in 2 pečena krompirja, po vrhu katerih prelijemo žlico kisle smetane.

 

2. dan:
Zajtrk: Jajčna omleta, ki jo napolnimo z na žaru popečeno zelenjavo – čebulo, papriko, gobicami in/ali brokolijem. Zraven lahko zaužijemo čaj ali vroči kakav, odločimo pa se lahko tudi za skodelico gozdnih sadežev.
Malica: 1 skodelica grozdnih jagod.
Kosilo: Solata z zelenjavo po lastni izbiri. Dodamo preliv, ki ga pripravimo iz ¾ skodelice grškega jogurta, ½ skodelice kisle smetane brez maščobe, ½ čajne žličke origana in ½ čajne žličke mletega česna. Iz polnozrnatega kruha si pripravimo sendvič z manjšim popečenim zrezkom iz puranjih prsi. V sendvič lahko dodamo zelenjavo po izbiri.
Malica: 1 hruška ali pokovka brez soli in drugih dodatkov.
Večerja: Vegi burger, ki ga pripravimo iz polnozrnate štručke, pečenega piščančjega mesa in paradižnika. Postrežemo ga s hitro pokuhano zelenjavo (šparglji, brokoli, cvetača).


3. dan:
Zajtrk: Polnozrnata žita s skodelico sojinega mleka in z gozdnimi sadeži. Žita naj bodo brez dodanih sladkorjev. Popijemo čaj ali kavo.
Malica: 1 skodelica narezane lubenice ali drugega sezonskega sadja po izbiri ali 1 skodelica kuhanega baby korenja. 
Kosilo: 1 popečen koruzni storž.
Malica: Skuta, v katero dodamo sadje po lastni izbiri. Zaužijemo ½ skodelice skute z ½ skodelice narezanega sadja.
Večerja: Špinačna solata, v katero lahko dodamo korenček in paradižnik, začinimo pa jo s 3-4 skodelicami riževega kisa.


4. dan:
Zajtrk: 1 skodelica svežega sadja, 1 skodelica jogurta brez maščob in sladkorja, čaj ali kava.
Malica: 1 krožnik fižolove juhe.
Kosilo: Tunin sendvič – v pšenični kruh dodamo sesekljano zeleno in čebulo ter 1 konzervo tune. 
Malica: V pečici pečen sladki krompir.
Večerja: Solata, pripravljena iz zelene solate, paradižnika, kumar in vse zelenjave, ki jo najdemo v hladilniku. Zraven lahko uživamo kvinojo in tofu.


5. dan:
Zajtrk: Ovsena kaša, čaj ali kava.
Malica: Solata iz čičerike in paradižnika, začinjena s česnom in limoninim sokom.
Kosilo: Paradižnikova kremna juha.
Malica: 1-2 skodelici svežega sadja po lastni izbiri.
Večerja: Na zdravi maščobi, kot je kokosovo olje, pečen lososov zrezek, posut s timijanom. Kot prilogo postrežemo pokuhane špinačne liste, kot sladico pa si privoščimo smoothie z 1 jogurtom brez maščob in ½ banane ali nekaj jagodami.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov