Članki in enciklopedije

LCHF musaka

LCHF musaka

LCHF musaka

Musaka je po mnenju mnogih grška jed, čeprav gre v resnici za jed, ki izvira iz Arabije. LCHF musaka vsebuje jajčevce in piščančje ali drugo meso po lastni izbiri. Oglejte si recept za pripravo LCHF musake.

Opis

LCHF musaka


Hranilna vrednost:
Ogljikovi hidrati: 6 % (10 g)
Vlaknine: 5 g
Maščobe: 73 % (57 g)
Beljakovine: 21 % (38 g)
Kcal: 707


Sestavine:

  • 150 g jajčevcev,
  • 4 žlice olivnega olja,
  • 1 rumena čebula,
  • 2 stroka česna, sesekljana,
  • 1 čajna žlička mletega cimeta,
  • 1 žlica paprike v prahu,
  • 1 žlica origana,
  • 1 žlička soli,
  • ½ žličke mletega črnega popra,
  • 1 ¼ kg mletega piščančjega mesa ali druge vrste mesa po izbiri,
  • ½ skodelice paradižnikove omake.

 

Za bešamel:

 

  • 85 g kremnega sira,
  • ½ skodelice kisle smetane,
  •  1 strok česna, stisnjen,
  • ¼ čajne žličke soli,
  • 200 g ribanega sira po lastni izbiri.

 

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 185 °C. 
  2. Jajčevce narežemo na manjše kocke. V veliki ponvi na oljčnem olju na hitro popražimo jajčevce, dodamo pa tudi sol in poper.
  3. Dodamo še sesekljano čebulo, česen in druge začimbe. Pražimo toliko časa, dokler se čebula in jajčevci ne zmehčajo in pridobijo barvo.
  4. V ponev sedaj dodamo še mleto meso in po nekaj minutah praženja paradižnikovo omako. 
  5. V posodi zmešamo sestavine za bešamel (polovico ribanega sira prihranimo za po vrhu!) Bešamel naj nekaj minut stoji, da postane gostejši.
  6. Meso in jajčevce sedaj prestavimo v pekač, po vrhu polijemo bešamel in nekaj ribanega sira. 
  7. Pečemo približno 20 minut oziroma dokler sir ne dobi zlate barve. Sir lahko po vrhu musake potresemo tudi po končanem pečenju. 

 

Nasvet:
Musaki lahko dodamo veliko skledo solate z listnato zelenjavo, feta sirom, rdečo čebulo in olivami.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov